De Noordzee is een kerkhof van oude boorplatforms
- Fragmenten
- De Noordzee is een kerkhof van oude boorplatforms
Video niet beschikbaar
De Noordzee lijkt groot open water, maar in werkelijkheid is het er hartstikke druk. Naast de nieuwgebouwde windmolenparken staat het nog bomvol met oude olie- en gasboorplatforms, blijkt uit een groot internationaal onderzoek van Follow the Money. Of dat kerkhof van oud-ijzer ooit nog wordt opgeruimd is niet zeker, vertelt onderzoeksjournalist Birte Schohaus.
Foto: Keri Jackson via Pixabay.
Nagekomen reactie
Op 8 februari stuurde Nexstep een reactie op dit item. Nexstep is het samenwerkingsverband van Energie Beheer Nederland en Element NL (de olie- en gasexploitanten). Deze reactie staat hieronder en is op 9 februari 2024 aan dit item toegevoegd.
Tijdens de radio-uitzending van Dijkstra & Evenblij, stelde Birte Schohaus, onderzoeksjournalist van Follow the Money, onder meer dat de Noordzee vol ligt met ongebruikte en onveilige olie- en gasinfrastructuur. Daarnaast stelde Schohaus dat overheden en bedrijven geen zicht hebben op locatie en de staat van deze infrastructuur. Haar algehele conclusie was dat niemand verantwoordelijkheid neemt voor het ontmantelen van olie- en gasinfrastructuur en dat hierdoor risico’s ontstaan voor mens en milieu.
Een groot aantal van de beweringen die tijdens de uitzending werd gedaan, is onvolledig of onjuist. Zeker wanneer het gaat om het Nederlandse deel van de Noordzee. Hier gelden heldere voorschriften, beschreven in de Mijnbouwwet, het Mijnbouwbesluit en de Mijnbouwregeling. Deze schrijven voor dat olie- en gasmaatschappijen buiten gebruik gestelde platforms, putten en pijpleidingen moeten ontmantelen. Voor de kosten die hiervoor nodig zijn geldt een garantieregeling.
Olie- en gasinfrastructuur
Tijdens de radio-uitzending ging veel aandacht uit naar de platforms op de Noordzee. De titel van de uitzending, ‘De Noordzee is een kerkhof van oude boorplatforms’ suggereert dat het overgrote deel van de platforms oud en dus niet (meer) in gebruik is. Voor het Nederlandse deel van de Noordzee geldt dat het tegendeel het geval is: ongeveer 75% van de huidige platforms is nog in gebruik. De laatste stand van zaken is als volgt (meting eind 2022): van alle platforms die Nederland had staan, zijn er 34 ontmanteld. Op dit moment staan er nog 153 platforms. Hiervan zijn 113 platformen operationeel, 23 buiten gebruik gesteld en 17 ‘in ontmanteling’.
Nexstep
Om de olie- en gasinfrastructuur in Nederland zo veilig, efficiënt en effectief mogelijk te hergebruiken of te ontmantelen, is in 2017 Nexstep opgericht. Nexstep is het gezamenlijk initiatief van Energie Beheer Nederland (EBN) en de Nederlandse olie- en gasindustrie, vertegenwoordigd door Element NL. Nexstep stimuleert hergebruik en faciliteert samenwerking bij de ontmanteling van olie- en gasinfrastructuur.
Inzicht
Zowel Nexstep, als EBN, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), weten (of kunnen weten) welke infrastructuur op welke locatie in de Noordzee ligt. Ook is alle informatie beschikbaar over operationele, buitengebruik gestelde en ontmantelde infrastructuur. In haar jaarlijkse rapport publiceert Nexstep deze cijfers in een overzicht. Hierin staan ook gegevens over de verwachte ontmantelingsactiviteiten van de komende jaren.
Zie voor meer gedetailleerde informatie én voor een reactie op de radio-uitzending de website van Nexstep.