Verzet tegen verkoop van boerderij voormalig gijzelaarskamp Beekvliet
- Fragmenten
- Verzet tegen verkoop van boerderij voormalig gijzelaarskamp Beekvliet
Video niet beschikbaar
Tussen 1942 en 1944 werden in het gijzelaarskamp Beekvliet in Sint-Michielsgestel honderden Nederlandse prominenten vastgehouden. Onder hen waren schrijvers als Simon Vestdijk, schaakgrootmeester Max Euwe en drie latere premiers: Wim Schermerhorn, Jan de Quay en Willem Drees. Het was een bijzondere plek waar gevangenen enerzijds dagelijks vreesde voor hun leven, en anderzijds een levendige samenleving ontstond tussen de muren het prikkeldraad.
Er werd gesport, kunst bedreven, lezingen gegeven en vooral veel nagedacht en gediscussieerd. Je zou kunnen stellen dat de ideeën voor het naoorlogse Nederland daar in Beekvliet ontstonden.
Die bijzondere geschiedenis leeft voort in een expositie in de boerderij. Maar die dreigt nu te verdwijnen, omdat de gemeente het pand wil verkopen om er woningen te bouwen. In Dijkstra & Evenblij Ter Plekken leggen Ferdinand Sassen, voorzitter van Stichting Gijzelaarskampen Sint-Michielsgestel, en Carla Faassen, rector van Gymnasium Beekvliet, uit waarom dat volgens hen een vergissing zou zijn. De boerderij is niet alleen een plek van herinnering, maar ook van educatie.