Fragment

Ongelooflijke café: Wat de populariteit van 'true crime', detectives en gruwelijke misdaadverhalen zegt over onze tijd

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ongelooflijke café: Wat de populariteit van 'true crime', detectives en gruwelijke misdaadverhalen zegt over onze tijd

Seriemoordenaars, ontvoeringen en mysterieuze verdwijningszaken. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Want zowel de streamingsdiensten als de podcastlijstjes worden gedomineerd door geweld en misdaad. Waar komt die fascinatie vandaan? En wat zegt het dat true crime populairder is dan ooit, gruwelijker is dan ooit maar we tegelijkertijd geloven dat de meeste mensen deugen? 

Historicus Beatrice de Graaf is een groot fan van detectiveverhalen, een genre dat al teruggaat tot de klassieke oudheid. Detectives en 'true crime' zijn een ideale lens op de samenleving, omdat het laat zien hoe een cultuur aankijkt tegen geweld, het kwaad en de goedheid van de mens. Theoloog Stefan Paas ziet ook detectiveverhalen in de Bijbel en vertelt hoe onze omgang met het kwaad ook religieuze motieven kent.

Live vanuit Stadkasteel Oudaen gaat David Boogerd in gesprek met het illustere Ongelooflijke duo: historicus Beatrice de Graaf van de Universiteit Utrecht en theoloog Stefan Paas van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.

Luister het volledige gesprek in de Ongelooflijke Podcast in je podcast-app of hier op de site van NPO Radio 1.