Fragment

Abortus straks niet meer strafbaar in Bolivia

  1. Fragmentenchevron right
  2. Abortus straks niet meer strafbaar in Bolivia

Per dag worden er zo'n 185 abortussen gepleegd in Bolivia, een land van bijna 11 miljoen inwoners. Dat is meer dan dubbel zoveel als in Nederland. Omdat abortus zo goed als verboden is in het Zuid-Amerikaanse land, vinden deze abortussen plaats in clandestiene klinieken waar het lang niet altijd op een veilige manier gebeurd.

Dagelijks komen vrouwen met bloedingen en infecties in het reguliere ziekenhuis na complicaties van een niet goed uitgevoerde abortus. Niet iedereen overleeft het, en degene die het wel overleeft, wacht soms een nieuwe onaangename verrassing: een strafproces. Dit jaar nog zaten 6 vrouwen vast omdat ze een abortus hadden laten plegen. Leonidas is één van hen, zo vertelt vrouwenrechten activiste Gladys Rada. Een vrouw van 28 jaar die sokken verkocht op straat. Ze wist niet wat haar overkwam toen ze vanuit het ziekenhuis rechtstreeks naar de gevangenis werd gestuurd en - nog vol verwondingen - in een koude cel zonder voorzieningen terechtkwam. Ze had geen geld voor een advocaat, maar wist dankzij de inzet van Gladys vrij te komen. Nu heeft ze een strafblad en moet ze zich elke maandag melden op het bureau.


Dankzij een nieuwe abortuswet die op dit moment door het parlement wordt goedgekeurd, wordt het straks iets makkelijker voor vrouwen om abortus te laten plegen. Als je kan aantonen dat je studeert of voor ouderen of gehandicapten zorgt, worden vrouwen niet langer strafbaar gesteld als ze de abortus plegen in de eerste 8 weken van hun zwangerschap.

Toch heerst er nog een groot taboe op abortus. Zelfs vrouwen die abortus gepleegd hebben, worstelen met hun katholieke geloof en met de schaamte tegenover de familie en partner. "Ik vraag God elke dag om vergiffenis", vertelt Gloria (een gefingeerde naam). Ze was niet in staat om de zorg te dragen voor nog een vijfde kind, nadat ze er al vier had. "Abortus is gerelateerd aan armoede", valt activiste Gladys haar bij. "Het zijn arme vrouwen met weinig kennis over preventie van zwangerschap die dit overkomt. En zij worden vervolgens behandeld als criminelen." Als het aan Gladys ligt, gaat de abortuswet nog veel verder, en wordt deze helemaal uit het strafrecht gehaald. Maar zover lijkt het nog niet te zijn in Bolivia.

Een reportage van Sytske Jellema vanuit Bolivia.