Fragment

Embryo met cellen van varkens én van mensen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Embryo met cellen van varkens én van mensen

Amerikaanse biologen hebben in het laboratorium een embryo gemaakt met cellen van varkens én van mensen. Dat zij geslaagd zijn in hun pogingen om zo’n mens/varken te maken, maakten zij gisteren bekend in het vakblad Cell.

George van Hal, wetenschapsjournalist en redacteur bij populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist. Een mengvorm maken van mensen en varkens – dat klinkt als een staaltje horrorwetenschap.en ook Van Hal gaat er instinctief toch een beetje zenuwachtig van op zijn stoel heen-en-weer schuiven.

Maar hoewel het onderzoek veel mensen de kriebels zal geven, gaat het hier wel degelijk om keurige wetenschap. Van Hal ‘De onderzoekers hebben de embryo’s die zij in het laboratorium maakten bijvoorbeeld niet laten volgroeien tot volwassen wezens. Na drie á vier weken stopten ze de ontwikkeling van de embryo’s.

Op die manier voorkwamen ze allerlei netelige ethische kwesties.’Bovendien bevatten de varkensembryo’s maar een heel klein beetje menselijk materiaal – een beetje spierweefsel en wat stukjes van organen. Zij wilden bewust voorkomen dat er griezelige dingen zouden gebeuren zoals varkens die stukjes mensenhersens krijgen. Dat is gelukkig ook niet gebeurd.

Luister hier het hele gesprek terug met Van Hal in De Ochtend.

Video niet beschikbaar