Fragment

Stand.nl: D66 wil alle politieke partijen laten doorlichten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: D66 wil alle politieke partijen laten doorlichten

De Nederlandse overheid doet te weinig om beïnvloeding van onze verkiezingen te voorkomen. Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) zou daarom de computersystemen van de Tweede Kamer en van alle politieke partijen moeten doorlichten. Ook zouden politici en hun medewerkers een spoedcursus cyberveiligheid moeten krijgen. Dat zegt Kees Verhoeven van Tweede Kamerfractie van D66 in Stand.nl op NPO Radio1.

“Ik maak mij oprecht zorgen over de veiligheid van onze verkiezingen. Het kabinet moet zich maximaal inzetten om de gevaren in beeld te krijgen”, aldus Verhoeven.

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben onlangs Europa gewaarschuwd dat Russische hackers zullen proberen aankomende verkiezingen te verstoren. In Duitsland pleegde de Russen vorig jaar al een hack op de Bondsdag. En in 2015 werd de Franse TV Zender TV5 Monde al platgelegd door een hack via Russische phishing mails.

Premier Marc Rutte zei eind vorig jaar dat de overheid alert is. Maar D66 is sceptisch. "Als lid van een politieke partij heb ik daar nog niets van gemerkt. Gemakzucht en onderschatting ligt op de loer. Laten we daarom nog snel voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart actie ondernemen”, aldus Verhoeven in Stand.nl