Fragment

Stand.nl: 'Alleen arbeid duurder maken levert niks op'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: 'Alleen arbeid duurder maken levert niks op'


Ondanks het aantrekken van de economie profiteren de twintigers hier niet van mee. Volgens het CBS daalde hun inkomen tussen 2004 en 2014 van 24.000 naar 23.000 euro. Volgens het CBS komt dit vooral door de crisisperiode, het feit dat twintigers langer studeren en de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Voormalig FNV Jong voorzitter Kristina van der Molen sprak eerder van een generatie die buiten de boot dreigt te vallen omdat de twintigers geen hypotheek kunnen krijgen.
Volgens Willem Vermeend, oud-minister van Sociale Zaken en hoogleraar Europees fiscaal recht zijn er nog steeds veel kansen voor twintigers. Alle innovatieve bedrijven willen kennis beschermen en dat kan door vaste contracten. Het moet de werkgevers alleen wel mogelijk worden gemaakt. 
Om die reden moet er snel afscheid genomen worden van de flexwet. "Een slechte wet" die volgens Vermeend alleen maar averechts werkt.
Een nieuw kabinet moet wat hem betreft de sociale lasten voor werkgevers verlagen, de ziekteperiode beperken tot 6 weken en ook zou het ontslagrecht versoepeld moeten worden. Op die manier zullen werkgevers eerder geneigd zijn om mensen een vast contract te geven.
Vermeend ziet niks in het duurder maken van flexwerk. "Arbeid duurder maken levert niks op." Kleine bedrijven zullen dan nog steeds geen mensen in vaste dienst nemen omdat ze te veel risico's lopen.