Fragment

De rechtsstaat kan de samenleving nooit voor de volle honderd procent beschermen tegen mensen als Michael P.

  1. Fragmentenchevron right
  2. De rechtsstaat kan de samenleving nooit voor de volle honderd procent beschermen tegen mensen als Michael P.

Peter R de Vries bracht gisteren via De Telegraaf een brief naar buiten van de vader van een van de meisjes die zeven jaar geleden op zeer gewelddadige wijze door Michael P werd verkracht. Dezelfde P die nu vast zit op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber.
De betreffende vader heeft zijn vertrouwen in de rechtsstaat volledig verloren. En hij is niet de enige, blijkt uit de petitie van een boze moeder die het falend rechtssysteem na de dood van Anne aan de kaak stelt en opheldering eist. Ze heeft inmiddels bijna 400.000 handtekeningen opgehaald. Inmiddels doet justitie onderzoek naar de interne gang van zaken. In de tussentijd blijven nog veel vragen onbeantwoord. Toch is daar die begrijpelijke onvrede en woede.
En tegelijkertijd is er de vraag of een rechtssysteem, welk ook, hoe streng ook, de samenleving altijd volledig kan beschermen tegen dit soort geweld. Moet de rechtsstaat opnieuw grondig onder de loep en wat levert dat dan op? Dat is de ingewikkelde vraag vandaag.

Video niet beschikbaar