Fragment

Het Mediaforum: 'Nieuw kabinet is geen oerknal, maar al maanden in voorbereiding'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum: 'Nieuw kabinet is geen oerknal, maar al maanden in voorbereiding'

“De kabinetsformatie is een interessante periode. Maar het is in zekere zin ook toneel. Dat hoort erbij. Politiek is natuurlijk ook theater. Maar een veel interessante spel speelt zich af achter de schermen. Het hele weekend hebben de politieke kopstukken al met elkaar getelefoneerd.’’ Dat zegt Wouter Winther, chef parlementaire redactie van de Telegraaf in het NPO Radio 1 programma De Ochtend.

Dag twee van de verkenningen naar een nieuw kabinet door Edith Schippers is begonnen. Vandaag worden Marc Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold(D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) ontvangen.

Toch is het belangrijke politieke handwerk voor de vorming van een nieuw kabinet al lang aan de gang. De Winther: ”Je zag het ook bij vorige kabinetsformatie. Henk Kamp was aan het formeren, maar een dag na de verkiezingen hadden Marc Rutte en Diederik Samsom al min of meer naar elkaar uitgesproken dat ze wilden samenwerken.”

Oerknal
Ook Marc Josten, hoofdredacteur Human, zegt dat het zo eenmaal werkt. “Iedereen denkt dat de kabinetsformatie een soort oerknal is die begint met Edith Schippers. Het lijkt alsof het vandaag is begonnen, maar ook lobbygroepen zijn al maanden bezig. Het is ook prima dat een soort toneelstuk is. Je moet af en toe toneel toestaan om het beleid bij de mensen over te brengen.”