Fragment

Tien jaar duisternis werd dinosauriërs noodlottig

  1. Fragmentenchevron right
  2. Tien jaar duisternis werd dinosauriërs noodlottig

Een catastrofale komeetinslag bij Mexico maakte 66 miljoen jaar geleden een einde aan de hegemonie van de dinosauriërs. Onderzoekers meldden gisteren dat het na de inslag op aarde tientallen jaren kil en donker was – veel langer dan tot nog toe gedacht. George van Hal, wetenschapsjournalist en redacteur bij populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist:

Van Hal: ‘In het oorspronkelijke beeld van de periode na de inslag gingen wetenschappers er vanuit dat bij die klap een enorme hoeveelheid stof de atmosfeer in geslingerd werd. De aarde werd daardoor letterlijk ingepakt met een soort deken van stof, een toestand die een aantal weken tot maanden aanhield.’ Volgens wetenschappers was het resultaat dat het op onze planeet koud en donker werd, zodat planten door gebrek aan zonlicht de pijp uitgingen en de grote dieren zoals dinosauriërs uiteindelijk ook het loodje legden.

Van Hal: ‘In totaal stierf door al dat stof 75% van alle soorten op aarde uit. Het nieuwe onderzoek betwist niet dat die deken van stof de atmosfeer in werd geslingerd, alleen stellen onderzoekers dat daarnaast ook iets anders de lucht in ging – en dat ‘iets anders’ is de volgens hen veruit de grootste boosdoener.

Zij stellen dat naast stof ook zwavel-dragende stoffen de atmosfeer in geslingerd werden. Deze kleine druppeltjes blokkeerden net als het stof het zonlicht, maar ze bleven wel veel langer hangen – grofweg een jaar of tien. Luister hier het hele gesprek terug met Van Hal:

Video niet beschikbaar