Fragment

Leegstand en verloedering aanpakken in Schotland

  1. Fragmentenchevron right
  2. Leegstand en verloedering aanpakken in Schotland

De Land Reform Bill die eerder dit jaar in Schotland is aangenomen moet behalve een eerlijkere verdeling van landgoederen zoals we gisteren hoorden, ook zorgen voor een verbetering in de steden.

De Landhervorming in Schotland moet er de komende jaren voor zorgen dat meer mensen zeggenschap krijgen over het Schotse land. Burgers krijgen steeds meer mogelijkheden om land te kopen van landeigenaren.

Dit gebeurt niet alleen in de uitgestrekte plattelandsgebieden in Schotland – de Highlands of Lowlands – maar ook in de steden.

Als burgers duidelijk kunnen maken dat ze een verwaarloosd gebouw of stuk grond beter kunnen beheren dan de huidige eigenaar krijgen ze het recht om het te kopen tegen marktwaarde. Mét steun van de Schotse overheid.

Het lijkt zeker op een soort vijandige overname, zegt professor Stedelijke Vraagstukken David Adams in Glasgow en één van de mensen in de Land Reform Commission die vanaf april 2017 de burgerinitiatieven moet gaan beoordelen. Het is een heel nieuw juridisch terrein en veel moet nog worden uitgezocht.

Charles Livingstone van avocatenkantoor Brodies in Edinbourgh heeft de regering dan ook al gewaarschuwd dat ze rechtzaken kunnen gaan verwachten. “Iedereen heeft recht te kunnen genieten van hun eigendom”, zegt hij. Tenzij het algemeen belang zwaarder weegt dan het individuele belang. En dat wordt dus touwtrekken.

Een van de eerste projecten die onder de nieuwe regelgeving door burgers gerealiseerd kan worden is de aankoop van de Portebello Church, een kerk in Edinbourgh. Door fusie binnen de kerk raakte het gebouw in onbruik en kan nu weer een sociale functie binnen een wijk krijgen.

“Het voelt fantastisch”, zegt Justin Kenrick, initiatiefnemer van de aankoop van de kerk. “Op deze manier nemen burgers verantwoordelijkheid en dat is wat we moeten doen”, zegt Justin. Onder de nieuw regels hadden we dit nooit kunnen doen en de kerk kan nu weer een sociale middelpunt worden in de wijk.

Video niet beschikbaar