Fragment

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje: ‘NDP moet niet zeuren’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje: ‘NDP moet niet zeuren’

De publieke omroep voert oneerlijke concurrentie met commerciële sites als Nu.nl, bijvoorbeeld door óók lange nieuwsartikelen aan te bieden. Dat vindt NDP Nieuwsmedia, de belangenorganisatie van commerciële nieuwsmedia. “Sorry, dat we ons werk doen”, reageert Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje.

Klaagzang
Oranje is deze ochtend te gast in het Mediaforum op NPO Radio 1. “Deze klaagzang van uitgevers is niet nieuw”, vervolgt de hoofdredacteur. “Ieder jaar komt het weer naar voren in het jaarverslag.”  Dit jaar wordt ook Nieuwsuur aangehaald als voorbeeld van oneerlijke concurrentie. Volgens de NDP steekt het programma ‘de brug over’ van video naar geschreven artikelen. “Online kom je elkaar tegen en doe je min of meer hetzelfde”, stelt NDP-voorzitter Frits Campagne maandag in het Financieel Dagblad.

‘Nu niet meer zeuren’
Schouderophalend wijst Oranje op de nieuwe mediawet, waarin staatssecretaris Dekker juist heeft vastgelegd dat de publieke omroep haar content mag delen via álle kanalen. “Dus de NDP moet nu niet meer zeuren. Doe als media je werk goed, blijf kwaliteit leveren en zoek samenwerking. Dat is veel belangrijker dan zo’n achterhoedegevecht.”

Meer digitale abonnees
Het NDP-jaarverslag is meer dan enkel een klaagzang. Zo is er goed nieuws voor de dagbladen: online wordt er eindelijk wat verdiend, mede dankzij meer digitale abonnees. Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, zet dan ook vol in op de digitale ontwikkeling van ‘zijn’ maandblad. “Zeventig procent van wat wij brengen staat niet meer in het maandblad, alleen online”, zegt hij in het Mediaforum. “Die digitale wereld is voor ons de toekomst. Via een paywall hopen we mensen te ‘lokken’in een betaalrelatie. Tot nu toe gaat dat hartstikke goed.”

Betalen is normaal
Het stemt Oranje hoopvol. “Blijkbaar begint het besef door te dringen dat je voor kwaliteitsjournalistiek moet betalen, dat dat normaal is. Een goede ontwikkeling.”