Fragment

‘Als liegen een feit is, kun je dat feit constateren’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Als liegen een feit is, kun je dat feit constateren’

Het werk van journalisten is belangrijker dan ooit. Dat zeggen de hoofdredacteur van nu.nl, Gert Jaap Hoekman en politiek commentator van EenVandaag Kees Boonman in het Mediaforum naar aanleiding van de uitspraken van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Trump verklaarde dit weekend de oorlog aan de media nadat er volgens Trump onjuist was bericht over de hoeveelheid mensen die aanwezig waren bij zijn inauguratie. Kees Boonman vindt dat media hard tegen zo’n aantoonbare leugen in moet gaan. “Als liegen een feit is, kun je dat feit constateren.”


Opfokken
“Ik hoop dat media nog beter hun best gaan doen door de uitspraken van Trump,” zegt Hoekman. Maar volgens Boonman ligt daar in de oorlogstaal van Trump wel het gevaar ‘dat je je als journalist op laat fokken’.

Boonman is het wel met Hoekman eens dat de uitspraken van Trump journalisten juist moeten motiveren. “Het maakt de vraag ‘waartoe zijn we op aard’ voor journalisten opnieuw relevant. De mening is teveel
leading in de journalistiek, kijk maar naar de talkshowtafels. Media moeten zich weer meer gaan richten op feiten.”

Luister hier het hele Mediaforum met Kees Boonman en Gert Jaap Hoekman terug. Naast Trump gaat het over de brief van premier Rutte in de ochtendkranten en het overnamebod van Talpa op TMG.

Video niet beschikbaar