Fragment

Een dorp leefbaar houden, dat doe je zelf

  1. Fragmentenchevron right
  2. Een dorp leefbaar houden, dat doe je zelf

Op de tekentafel leek het zo mooi: midden in de Noordoostpolder de stad Emmeloord met daaromheen op gelijke afstand 10 dorpen. Bedacht en aangelegd volgens de theorie van de Duitse geograaf Christaller. Maar de afstanden waren fietsafstanden. Toen iedereen een brommer en daarna auto kreeg waren de grote supermarkten in Emmeloord prima bereikbaar. Een voor een sloten de buurt supers in de kleinere dorpen.

Een ander lastig punt in de NOP is de leeftijdsopbouw. Bij de aanleg in de jaren 40 en 50 kwamen er vooral twintigers en dertigers. En die worden nu tegelijk oud. Tel daar bij op de trend dat de overheid een steeds groter beroep doet op de samenleving wanneer het gaat om zorg en vooral zorg voor elkaar. Je hoeft geen deskundige te zijn om uit te rekenen dat de leefbaarheid op het platteland en in krimpgebieden onder druk kan komen te staan.

In het polderdorp Luttelgeest verdween de afgelopen jaren veel: winkels, kerken, het café-restaurant. Maar de dorpeling gingen niet zitten kniezen en staken de handen uit de mouwen. Ze bedachten een manier om hun dorp levensloopbestendig te maken: De Ontmoeting.

Video niet beschikbaar