Fragment

Zakendoen in Iran nog steeds erg moeilijk

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zakendoen in Iran nog steeds erg moeilijk

Zakendoen is nog steeds moeilijk in Iran, ondanks de gedeeltelijke opheffing van de sancties. Sommige Iraniërs komen terug uit het buitenland om een bedrijf te starten in hun vaderland, maar stuiten op een muur: “ik heb geen connectie, dit is een maffia. Ik wil niet meer blijven hier. Ik wil terug!”

De Nederlands-Duits-Iraanse zakenman Essy Shayegan is groot geworden met de verkoop van Halal-worstjes in Duitsland. Tien jaar geleden waagde hij de sprong terug naar zijn vaderland, dat hij in 1991 verlaten had. “Maar het was teveel veranderd. De economie van Iran is kapot. Maar vooral de mentaliteit van de mensen, die is heel erg veranderd. Het is onmogelijk geworden zaken te doen in Iran.”

De Iraanse overheid had Shayegan bij aankomst beloofd ‘garant te staan’ voor het door hem geïnvesteerde geld, 8 miljoen Euro. Als er iets mis ging, zou hij het geld onder voorwaarden terug krijgen. Aanvankelijk ging alles goed. Er was een feestelijke opening van de Iraanse worstenfabriek, iedereen kwam er kijken. “Maar,” waarschuwde een vriend, “dit is het begin van je ellende.”

Al snel werd duidelijk wat zijn vriend bedoelde. Iedereen wilde een stuk van de taart. Zonder ambtenaren of geestelijken om te kopen kwam Shayegan niet ver. Na tien jaar sappelen trok hij de stekker eruit. Nu probeert hij zijn bedrijf te verkopen. “Ik had niet de connecties die nodig zijn om er een succes van te maken in dit land, en ik weiger mee te doen aan corruptie,” zegt hij. Maar zijn bedrijf kan hij moeilijk verkopen en naar zijn geld kan hij fluiten. “De garantie van de Iraanse overheid is een wassen neus. Ik kan gewoon fluiten naar mijn geld.” En nu gaat Shayegan weer naar huis, terug naar Duitsland, een illusie armer.