Fragment

Corruptie in Frankrijk: de mentaliteit is meer 'pakken wat je krijgen kan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Corruptie in Frankrijk: de mentaliteit is meer 'pakken wat je krijgen kan'

Frankrijk staat er niet best op deze week. Het is pas donderdag en er zijn al twee politici veroordeeld voor gesjoemel. Gisteren werd bekend dat er een onderzoek wordt gestart naar presidentskandidaat François Fillon, die zijn vrouw een fictief baantje met riant salaris zou hebben bezorgd.

Eveline Bijlsma, correspondent in Frankrijk: ‘Fillon is volop in het nieuw geweest gisteren. Hij betaalde zijn vrouw een riant salaris als zijn medewerkster toen hij parlementariër was. Dat is op zich niet verboden in Frankrijk, maar dan moet er wel gewerkt worden! Het lijkt erop dat mevrouw Fillon dat geld incasseerde zonder echt te werken.’

Ook werd er gisteren werd een voormalige departementschef in Corsica veroordeeld tot drie jaar celstraf en een boete van 100.000 euro omdat hij een half miljoen euro aan subsidies aan vriendjes op het eiland had gegeven.

Daarbij werd ook nog eens een oud-minister, Claude Guéant in hoger beroep veroordeeld tot een jaar celstraf. Hij heeft zichzelf twee jaar lang elke maand 10.000 euro uitgekeerd toen hij de chef van het ministerie van binnenlandse zaken was.

Hoe komt Frankrijk zo corrupt? Bijlsma: 'Volgens de het jaarlijkse rapport van ‘Transparency International' staat Frankrijk op de 23e plaats. (Ter vergelijking Nederland is achtste) Daarmee staat Frankrijk nog ver boven landen als Italië (60) of Griekenland (69).

De mentaliteit lijkt hier wel wat anders dan in Noord-Europa. Een beetje sjoemelen is niet zo gek, zegt Bijlsma. ‘Dit land is er wat minder gevoel voor het algemeen belang. In Nederland bijvoorbeeld is het idee dat je iedereen schaadt als je iets neemt dat niet van jou is. In Frankrijk is het meer een beetje 'pakken wat je krijgen kan'. Dat kun je uit de geschiedenis verklaren, het feodale stelsel dat gebaseerd was op ongelijkheid. In het zuiden van het land zou de wat meer Latijnse inborst de oorzaak zijn.’

Video niet beschikbaar