Fragment

Stand.nl: ‘Amerika lijkt af te stevenen op een democratische crisis’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: ‘Amerika lijkt af te stevenen op een democratische crisis’

“Amerika lijkt af te stevenen op een democratische crisis”, daarvoor waarschuwt diplomatiek expert Robert van de Roer in Stand.nl op NPO Radio 1. “We zitten in een achtbaan en we zijn er voorlopig niet uit.”

Volgens Van de Roer groeit wereldwijd de weerzin tegen president Trump. “Begin november sprak hij nog de wens uit om het land te verenigen, maar hij heeft het land alleen maar verder gepolariseerd.”

De diplomatiek expert spreekt van “speeltijd” voor Trump. “Het kabinet is nog niet aangetreden en er moeten nog talloze ministers worden aangesteld”, aldus Van de Roer. “Over een paar weken is er meer structuur, waardoor Trump aan de ketting komt van zijn eigen kabinet.”

Democratie
Charles Groenhuijsen, journalist en Amerika-kenner, maakt zich daarentegen weinig zorgen. “Dit bewijst hoe goed en levendig de democratie in Amerika is”, vindt Groenhuijsen. “Diplomaten vinden de uitkomst van het democratisch proces misschien onprettig, maar het is wel de uitkomst van het systeem.”

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert noemt Trump een “atypische president” maar wil niet van een democratische crisis spreken. “Het Huis van Afgevaardigden, de Senaat en de rechterlijke macht functioneren nog normaal”, benadrukt hij. “Alleen de uitvoerende macht vertoont op dit moment rare trekken.”

Luister het hele fragment terug.