Fragment

'We dichten Trump meer macht toe dan hij al heeft'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'We dichten Trump meer macht toe dan hij al heeft'

'Tweet van Trump en weg is voorstel”. Schrijft de Volkskrant. "Twee tweets van de gekozen president en iedereen sprong in het gelid", schrijft Trouw. Maandag nam de Republikeinse fractie in het Witte Huis een voorstel aan om de macht in te perken van het anti-corruptiebureau.

Maar toen kwamen er gisteren twee tweets van Trump waarin hij schreef dat de waakhond niet verzwakt mocht worden en maakten de Republikeinen in het Congres direct een draai van 180 graden.
In eerste instantie leek het alsof dat kwam door de tweet van Trump.  Maar ging het wel echt zo? Hasna El Maroudi, columniste bij Opzij en journalist bij Joop.nl dook in de Amerikaanse media en zag iets anders. "De Republiekeinse partij nam eerst het voorstel aan, maar toen kwam er heel veel druk vanuit de kiezers. In Amerika kan je senatoren of hun kantoren bellen en je wensen uiten. Die bellers waren tegen het besluit van de fractie.

Later kwam er veel druk vanuit de media en daarna kwam pas de tweet van Trump. Toen is besloten om het besluit terug te draaien. We dichten Trump meer macht toe dan hij al heeft." Veel mensen steunen Trump ook níet, zegt El Maroudi. "In Amerika heb je een tweepartijenstelsel, maar binnen die twee partijen heerst veel verdeeldheid."
Vrij Nederland-journalist Max van Weezel ziet een ander effect van de Trumptweets. "Trump mobiliseert zijn achterban, door het land in te gaan op tournee om al zijn kiezers te bedanken. Zo pookt hij de emoties nog een beetje op. En dat is de Republikeinse partijmachine niet gewend. Hij mobiliseert de gewone man en zet die op tegen zijn eigen partij. Zijn tweets spelen daar een rol in."

Video niet beschikbaar