Fragment

Het mysterie van Kuzu’s #tostigate

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het mysterie van Kuzu’s #tostigate

De hashtag #tostigate is al dagen populair op Twitter. Hoe zat het ook alweer met de mysterieuze ‘tosti’ van DENK-leider Tunahan Kuzu?

Telefoon of tosti?
Rutger Castricum van PowNews interviewde na de verkiezingen allerlei politici, zo ook Kuzu. Het leek erop dat Kuzu tijdens het interview een tosti in zijn binnenzak stopte. Dat leidde tot een storm van reacties. Doet hij dat om de tosti warm te houden of om zichzelf warm te houden? Kuzu lichtte het zelf even toe: het is geen tosti maar een telefoonhoesje.

#gate
Interessant aan dit woord is het woordstukje 'gate'. Het woord gate wordt wel vaker in nieuwe woorden gebruikt in de betekenis 'schandaal; ophef', bijvoorbeeld in dieselgate, dat ontstond toen bekend werd dat autofabrikant Volkswagen software had ingebouwd, om te sjoemelen met resultaten van milieutests, maar ook: Yurigate en stiekemgate, Mabelgate en Monicagate. 

Watergate
Gate is wel een bijzonder woord: het is eigenlijk afkomstig uit Watergate, de naam van een gebouwencomplex in Washington dat het hoofdkantoor van de Democratische Partij was. In de jaren zeventig speelde zich daar een politiek schandaal af rond Richard Nixon.

Al snel werd de naam Watergate niet alleen gebruikt voor het gebouw, maar ook voor het schandaal zelf. En weer daarna gingen veel mensen denken dat het woordstukje gate dus wel 'schandaal' zou betekenen. Een foute conclusie levert soms een heleboel mooie nieuwe woorden op.

Vivien Wanszink is lid van het Taalteam van De Ochtend en verbonden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal. Lees meer op www.ivdnt.org