Fragment

Partijen met islamkritiek afwezig bij Nationale Islamdebat Rotterdam

  1. Fragmentenchevron right
  2. Partijen met islamkritiek afwezig bij Nationale Islamdebat Rotterdam

De islamitische organisatie SPIOR organiseert vrijdag het allereerste Nationale Islamdebat in Rotterdam. Geert Wilders en de meeste christelijke partijen hebben bedankt voor de uitnodiging. Daarmee lijken de meest islam-kritische partijen niet te komen: de PVV, maar ook bijvoorbeeld de SGP, die een manifest tegen islamisering schreef.

Dat is best teleurstellend vindt initiatiefnemer en voorzitter van Spior Marianne Vorthoren: “Met name in de VVD en de SGP heb ik me teleurgesteld. Die laatste hebben zelfs een manifest tegen de islam, maar komen het niet uitleggen. Dat vind ik stom.”

Het debat is niet specifiek voor moslims. Vorthoren: ‘We krijgen aanmeldingen van alle kanten: ook van PVV-aanhangers bijvoorbeeld. Wat leuk is, want Wilders komt dus niet." Overigens zijn D66, SP, PvdA, GroenLinks, CDA, Denk en VNL wel aanwezig.

In Nederland wordt volgens Vorthoren vaak gedebatteerd over moslims, zonder dat moslims zelf aan tafel zitten. “Daar erger ik me wel aan", zegt Vorthoren. Daarnaast is het debat vaak eenzijdig volgens haar. "Het gaat niet over feiten, maar over gevoelens. Ik vraag wel eens aan mensen hoeveel moskeeën ze denken dat in Rotterdam zijn. 100, zeggen ze dat. Dat klopt totaal niet. Het zijn er ongeveer 10.”

Luister hier het volledige gesprek terug:

Video niet beschikbaar