Fragment

Ilja Leonard Pfeijffer over de diverse aanpak in Europa: "Gezondheidszorg is een nationale competentie"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ilja Leonard Pfeijffer over de diverse aanpak in Europa: "Gezondheidszorg is een nationale competentie"

Het coronavirus raast door heel Europa. In Nederland zitten we in een lockdown, hebben we geen vaccinatieplicht of 2G beleid, maar dat is niet overal in Europa zo. Ondanks dat we met hetzelfde virus te maken hebben, heeft elk land in Europa zo z'n eigen aanpak. Waarom verschilt dit zo per land en wie pakt het eigenlijk op de juiste manier aan? Daarover is schrijver Ilja Leonard Pfeijffer te gast, vanuit Genua. Sinds het begin van de coronacrisis doet hij vanuit Italië verslag.

In Italië krijgt iedereen boven de 50 jaar gewoon een prik, in Nederland is dat bijna ondenkbaar. Dat komt omdat het virus in Italië in de beginperiode veel meer schade heeft berokkend, zegt Pfeijffer: "Virusontkenners zijn zeldzaam in Italië".

Dat we draagvlak verliezen in Nederland snapt de schrijver wel: "Er is gebrek aan handhaving van de coronamaatregelen". Als je er zo makkelijk mee weg komt, is het verleidelijk je niet aan de regels te houden. 

Maar waarom geen Europese aanpak? "We hebben deze maatregelen vooral om de zorg toegankelijk te houden, dat is de grootste factor", zegt Pfeijffer. "Als we de situatie bereiken dat het virus mensen niet meer zo ziek maakt dat ze in het ziekenhuis belanden, kan je versoepelen." Die gezondheidszorg wordt niet Europees geregeld, legt de schrijver uit: "Gezondheidszorg is een nationale competentie, in Italië zelfs regionaal". 

Ondanks dat zorg niet Europees geregeld is, zouden we wel beter kunnen samenwerken als Europa vindt Pfeijffer: "Deze crisis maakt duidelijk dat samenwerking in Europa nodig is. We zouden het echt samen aan moeten pakken, maar we schieten tekort." Hij kijkt hierbij ook naar ons land: "Nederlanders hebben er grote moeite mee iets te kunnen leren van andere landen."

Of we onder een vaccinatieplicht uitkomen weet Pfeijffer niet. "Persoonlijke vrijheid houdt op zodra het schade berokkent aan anderen", zegt de schrijver. "Je zou Nederlanders een wat groter verantwoordelijkheidsgevoel toewensen."