Haags Handwerk: de lange weg van initiatiefwetsvoorstellen
- Fragmenten
- Haags Handwerk: de lange weg van initiatiefwetsvoorstellen
Pia Dijkstra verdedigt vandaag in de Eerste Kamer wederom haar donorwet. Het is erop of eronder voor het D66-Kamerlid. Haar initiatiefwetsvoorstel werd in 2016 met de kleinst mogelijke meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen en het is de vraag of ze genoeg steun in de senaat weet te verwerven. Het initiatief, waar Dijkstra in 2012 mee begon, kan in het zicht van de haven nog stranden.
In de politieke rubriek Haags Handwerk in De Nieuws BV, vertellen oud-Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Sharon Gesthuizen (SP) over het jarenlange traject van initiatiefwetsvoorstellen. "Het is je grondrecht als Kamerlid, je kunt echt iets veranderen, je droom verwezenlijken." Koser Kaya nam als Kamerlid het initiatief om de arbeidspositie van ambtenaren gelijk te trekken met die van andere werknemers. "Uit mijn ervaring als arbeidsrecht advocaat kon ik niet uitleggen dat voor secretaresse op een ministerie andere regels gelden dan voor een secretaresse uit het bedrijfsleven." Geen sexy onderwerp, maar voor Koser Kaya belangrijk genoeg om zich jaren mee bezig te houden. Haar initiatiefwetsvoorstel werd uiteindelijk in 2016 door een D66-collega door de Eerste Kamer geloodst.
Een Kamerlid dat een initiatiefwetsvoorstel indient, moet dus beschikken over een lange adem. Of de wet uiteindelijk door de Tweede en Eerste Kamer wordt aangenomen, is ook afhankelijk van de persoonlijkheid van een Kamerlid, vertelt Gesthuizen. "Pia Dijkstra is een prettige collega, ze is heel vriendelijk. Dat is eigenlijk een plus die je al moet hebben in de Kamer. Mensen moeten je iets willen gunnen, anders loop je sowieso tegen dichte deuren op."
Koser Kaya: "de gunfactor is belangrijk, maar als het over principiële zaken gaat, dan red je het daar niet mee." Ze legt uit dat je niet wacht met kopjes koffie drinken tot er bijna over een initiatief wordt gestemd. "Daar begin je heel vroeg mee. Je wilt je idealen verwezenlijken, daarom ga je meteen met Kamerleden van andere partijen rond de tafel. Om te zorgen dat je de pijnpunten aan de voorkant al heel goed duidelijk hebt en die kunt veranderen."
Gesthuizen en Koser Kaya hebben allebei meerdere initiatiefwetsvoorstellen ingediend en kennen het klappen van de zweep. Gesthuizen: "je moet met als Kamerlid een olifantenhuid hebben en engelengeduld", en "stalen zenuwen", aldus Koser Kaya.
Video niet beschikbaar