Het rockster-bestaan van componist Puccini
- Fragmenten
- Het rockster-bestaan van componist Puccini
Bij de Italiaanse componist Puccini denk je, als je een beetje in de klassieke muziek thuis bent, waarschijnlijk gelijk aan de beroemde aria Nessun Dorma uit Puccini's laatste opera Turandot. Maar Puccini, ook de man achter beroemde opera's als Tosca, La Bohème en Madame Butterfly, was meer dan alleen een begenadigd componist. Hij was ook een echte bohemian, leefde het leven van een rockster, met veel huizen, auto's en vrouwen. In de 9-delige youtube-serie Roadtrip La Bohème van filmmaker Gijs Besseling trekken presentatoren Nina Schuttert en Leonard Besseling door Italië en worden we als kijker meegezogen in het fascinerende levensverhaal van Puccini.
Michael Jackson
Leonard is cellist en opgegroeid met zijn muziek. Hij vertelt in De Nieuws BV: "Toen ik een jaar of 12 was zag ik in een groot voetbalstadion (in Italië red.) Turandot en dat maakte [als klein jongetje] enorme indruk op mij. Vanaf dat moment was ik verkocht en was Puccini mijn held." De biografie van Puccini klinkt als een film. Na in grote armoede te hebben geleefd, waar zijn beroemde opera La Boheme over gaat, kwam uiteindelijke de grote doorbraak, en daarmee dus ook de glamour en de rijkdom. Leonard: "Omgerekend zou je kunnen zeggen dat hij meer verdiende dan Michael Jackson."
Kleindochter van Puccini
Het lukte Nina en Leonard om in het favoriete huis van Puccini, zijn kleindochter te spreken: mevrouw Simonetta Puccini. Nina: "Het was sowieso heel bijzonder om in dat huis te zijn, want het is dus precies nog zoals het was toen hij gestorven is. Alles ligt er nog en als je daardoor heen loopt voel je echt [bijna] de aanwezigheid van Puccini. En ja, de kleindochter is een pittige dame, ik moet zeggen was, want zes maanden na het interview is ze overleden." Volgens Leonard kon ze heel treffend onder woorden brengen wat de kracht van de muziek van Puccini is: "Hoe die muziek echt van binnenuit komt, en over het innerlijke leven gaat, dat vertelde zij op zo’n manier dat je opeens begrijpt waarom die muziek je zo raakt."
Chagrijnige elite
De roadtrip-serie is net in première gegaan en vanaf nu is ook de eerste aflevering online te zien. De serie is vermakelijk, grappig en vooral ook bedoeld voor klassieke nitwits. En die knipoog is volgens Nina hard nodig. "Ik denk ook dat het ontzettend belangrijk is om het een beetje luchtiger te maken. En helaas, merk [ik] heel erg dat hier in Nederland, de klassieke muziek, maar dus ook de opera, een soort van gekidnapt is door een beetje chagrijnige elite. Dat vind ik jammer."
Video niet beschikbaar