Fragment

Utrechtse wijk is kweekvijver georganiseerde misdaad

  1. Fragmentenchevron right
  2. Utrechtse wijk is kweekvijver georganiseerde misdaad

De Utrechtse wijk Overvecht fungeert als kweekvijver voor de georganiseerde drugscriminaliteit. Veertien criminele families zitten diep in de cocaïnehandel. Volgens het Openbaar Ministerie maken jongeren snel carrière in de misdaad. AD-verslaggever Yelle Tieleman houdt zich al jaren bezig met georganiseerde misdaad in Utrecht. "Het zijn veelal families met een achtergrond in Marokko. Mensen die in de jaren '60 en '70 naar Nederland zijn gekomen en op een zeker moment de criminaliteit zijn in gegaan. Vaak begonnen met hasjsmokkel wat in die jaren vrij makkelijk was. Dat is op een gegeven moment overgegaan in harddrugs en met name cocaïne." Volgens Tieleman gebruikte de familie Razzouki, waaronder Saïd, de beruchte handlanger van Ridouan Taghi, een shishalounge in Overvecht als uitvalsbasis.

SP-gemeenteraadslid en Overvechter Ruurt Wiegant beschrijft zijn wijk als groen en ruim opgezet, waar veel mensen met veel plezier wonen. Tegelijk is de sociale problematiek groot. Overvecht is één van de armste wijken van het land, er staan vooral goedkope huurwoningen voor mensen met een laag inkomen en de levensverwachting is er aanmerkelijk lager dan in de betere Utrechtse wijken. "Het gevoel heerst dat de politiek ons in de steek heeft gelaten: wij horen er niet bij. Dan heb je een rijke voedingsbodem voor criminele netwerken. Ze hebben veel loopjongens nodig en die kun je niet zo makkelijk vinden in een wijk waar je een toekomstperspectief hebt", aldus Wiegant. Volgens hem ontstaat er dan ook een cultuur waarin wijkbewoners geen melding meer doen van overlast en criminaliteit.

Tieleman vertelt hoe de criminaliteit in Overvecht zichtbaar wordt. Zo klaagden omwonenden over het nachtelijke gebruik van garageboxen op de Faustdreef. Toen de politie de 83 garageboxen controleerde, bleken 77 boxen gebruikt te worden voor illegale activiteiten. Er werden onder meer shishalounges en een kapsalon aangetroffen. Tieleman: "Daar werden de plofkraken en liquidaties voorbereid. Iedereen zei daarover: dat klop niet. Maar als je daarover niemand contacteert bij de politie dan gebeurt er niks. Nu hebben ze dat wel gedaan en en je ziet: het kost wat tijd en onderzoek, maar de resultaten zijn er ook echt."


Video niet beschikbaar