Fragment

Wat te doen tegen de rellende jeugd?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat te doen tegen de rellende jeugd?

Video niet beschikbaar

De zomer van 2020 was een zomer met rellende jongeren. In onder andere Den Haag, Utrecht en Rotterdam ging het flink mis. Nu de gemoederen zijn bedaard is de vraag: Wat moet er gebeuren om te zorgen dat de rellen niet elk jaar terugkeren? PvdA Kamerlid Attje Kuiken en VVD Kamerlid Dilan Yesilgöz zijn hierover vandaag te gast bij De Nieuws BV. Robertus van Rijnsoever en Jamil Chami, twee betrokken Overvechters uit Utrecht reageren en hebben zo hun eigen oplossingen.

"Alles wat met rellen te maken heeft is gewoon slecht en moet je heel hard aanpakken. Zeker als het gaat om de aanstichters. Maar ik vind het ook heel erg belangrijk om te kijken wat doen nou die meelopers. Hoe kun je die nou ondervangen? En wat mij een beetje irriteerde was dat er vooral veel stoere taal was, boetes geven aan ouders. Maar dat er eigenlijk heel weinig in de wijken zelf wordt geïnvesteerd", aldus Attje Kuiken.

"Mevrouw Kuiken heeft helemaal gelijk als ze zegt het gaat om én preventie, hoe voorkom je dat kleine jongens grote criminelen worden. Of dat de jongens die eromheen staan en zich aangetrokken voelen dieper de criminaliteit ingaan. Dus preventie is heel belangrijk. En je moet altijd een stok achter de deur hebben voor wie niet willen luisteren", vult Dilan Yesilgöz aan.



Naast de aarde aanpak van de aanstichters moet er dus meer preventie komen. Meer wijkagenten, meer investeringen in onderwijs. "Dat vraagt dus om meer geld en meer prioritering om dat op de juiste manier te doen", vertelt Attje Kuiken.



Robertus van Rijnsoever:" Ik hoor heel veel harde uitspraken, maar nog niet echt hele duidelijke oplossingen. En dat heeft er vooral mee te maken dat het gedrag dat ongewenst is, daar heb ik nog geen oplossing voor gehoord. Wel voor randzaken en de negatieve voedingsbodem. Maar de jongeren wordt niet iets nieuws aangeleerd om iets nieuws te laten zien".



Wij vinden dat het vooral belangrijk is om op jonge leeftijd de jongens en de meiden de juiste handvaten voor het leven mee te laten meekrijgen om iets goeds te doen" vult Jamil Chami aan.



Jamil Chami en Robertus van Rijnsoever zijn ook zelf bezig met het opzetten van een project voor de jongeren van Overvecht. Daarin staat vooral positiviteit centraal. "Het blijven nog steeds jongeren in een levensfase die zichzelf nog steeds aan het ontdekken zijn en aan het leren zijn. Iemand die een keer in een jeugdgevangenis heeft gezetten is niet volledig afgeschreven in de maatschappij. Maar heeft wel wat te leren en die kan je op verschillende manieren iets leren. En daar willen wij vooral op de positieve manier iets op insteken.