Fragment

60% van de verkrachtingszaken die binnenkomen bij het OM komt niet voor de rechter

  1. Fragmentenchevron right
  2. 60% van de verkrachtingszaken die binnenkomen bij het OM komt niet voor de rechter

Video niet beschikbaar

Na de uitzending van BOOS over The Voice of Holland in 2022 riep minister Yesilgöz van Justitie de slachtoffers van seksueel geweld op om altijd aangifte te doen. Veel slachtoffers gaven daar gehoor aan, blijkt uit cijfers. Maar lang niet alle aangiftes of meldingen komen voor de rechter. In 2021 en 2022 stuurde de politie gemiddeld 640 gevallen door naar het OM. Daarvan komt slechts 40% voor de rechter, laat het OM weten aan De Nieuws BV. 

De belangrijkste oorzaken zijn personeelstekort en de complexiteit van het onderzoek in zedenzaken. Aangifte doen is in de praktijk een lastig verhaal, blijkt uit onderzoek van De Nieuws BV.

"Ik zou het andere slachtoffers van seksueel geweld niet aanraden om aangifte te doen", liet een anonieme bron weten die aangifte deed van verkrachting. Dit proces en de duur ervan, inmiddels anderhalf jaar, valt haar erg zwaar: "Het gebrek aan enig perspectief op vervolgstappen of updates is tergend", vertelt de bron. "De complete onzekerheid over een tijdspad maakt dat ik voor mijn gevoel constant kan worden overvallen door ontwikkelingen in de zaak. Dit zorgt voor veel onzekerheid en maakt het onmogelijk het proces, via welke route dan ook, voor mijzelf af te sluiten."

Te gast in De Nieuws BV is Advocaat Anne Bleeker die zedenslachtoffers bijstaat. Zij herkent de verhalen: "Sommige slachtoffers zeggen dat dat hele proces na de aangifte bijna nog erger is dan het ervaren misdrijf zelf. Je voelt je niet serieus genomen, je hebt het idee dat je geen prioriteit bent. Wij noemen dat ook wel secundaire victimisatie, oftewel: je wordt voor de tweede keer slachtoffer, ditmaal van het proces".