50 jaar Hoog Catharijne: 'Het is een soort AliExpress Dubai, ik mis de rafelranden'
- Fragmenten
- 50 jaar Hoog Catharijne: 'Het is een soort AliExpress Dubai, ik mis de rafelranden'
Video niet beschikbaar
'De bruine puist', 'een stukje geschiedenis' of 'powernieuwbouw': Winkelcentrum Hoog Catharijne in het historische centrum van Utrecht, pal naast het centraal station, wordt geliefd en tegelijkertijd verguisd. Toen het gebouwd werd, was Hoog Catharijne het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. Nogal een historische plek. En of je nou fan bent of niet, het brutalistische bouwwerk is deze zomer 50 jaar. En dat vieren wij vandaag in De Nieuws BV.
Hoe is dit enorme complex vol winkels, restaurants en kantoren ooit midden in het historische centrum van Utrecht terechtgekomen? Daarover praat Stephan Komduur in De Nieuws BV met stadshistoricus Tim Verlaan. "Als student was ik al gefascineerd over Hoog Catharijne. Hoe is dat ruimteschip hier geland?", zegt Verlaan. Hoog Catharijne speelde een belangrijke rol in de scriptie en proefschrift van universitair docent Stadsgeschiedenis.
Op pad met Jeroen Wielaert en Merel Wielaert
Ook is onze verslaggever Anna Pleijsier op pad gegaan met Merel Wielaert en Jeroen Wielaert naar Hoog Catharijne. De vader en dochter zijn allebei mediamakers. Merel is radio en podcast-presentator voor Radio 1. Jeroen Wielaert is, naast columinst en auteur, ook bekend als voormalig verslaggever en presentator van Radio 1. Naast hun liefde voor het mediavak, delen ze ook hun liefde voor de stad Utrecht én hun weerzin tegen het vernieuwde Hoog Catharijne.
Merel, geboren en getogen in Utrecht, mist vooral het oude Hoog Catharijne voordat het winkelcentrum een paar jaar geleden verbouwd werd. "Dat oude gebouw had nog rafelranden. Nu is het een soort AliExpress Dubai". Jeroen woont inmiddels bijna 50 jaar in de stad, en is geen fan van Hoog Catharijne: "Als ik er voorbij fiets, vind ik het een verademing dat ik niet naar binnen hoef". Speciaal voor deze reportage ging hij wel naar binnen.
Hoe hem dat beviel, is hieronder te beluisteren in een extra lange podcast-variant van de reportage:
Hieronder is de verkorte reportage met Merel Wielaert en Jeroen Wielaert en het studiogesprek met stadshistoricus Tim Verlaan terug te luisteren: