Lief Dagboek: 14 mei 1945
- Fragmenten
- Lief Dagboek: 14 mei 1945
Talloze Nederlanders hielden in de jaren '40-'45 een dagboek bij. Losse velletjes, schoolschriftjes, ingebonden boekjes, vaak in moeilijk leesbaar handschrift, soms zijn het keurig uitgetikte vellen. Zo'n 2.100 dagboeken bevinden zich in het archief van het NIOD. Het instituut laat de dagboeken overtypen zodat ze voortaan makkelijker leesbaar zijn en de persoonlijke verhalen toegankelijker.
De rubriek 'Lief dagboek' geeft aan de hand van die dagboeken een inkijkje in het dagelijks leven in Nederland tijdens de meidagen van 1945. Hoe beleefden de dagboekschrijvers, van de Hilversumse kantoorbediende tot de Waffen SS'er die terugkeert van het Oostfront die eerste dagen na de bezetting?
Precies 75 jaar geleden ontvangt de 33-jarige laboratorium-assistent Johan Feitze Fast uit Eindhoven voor het eerst sinds lange tijd een brief van familieleden uit de Randstad. Acht maanden lang was er geen contact, maar sinds een paar dagen kan er weer post verstuurd worden. In zijn dagboek schrijft Johan over de eerste brieven, waarin hij leest hoe zwaar zijn familie in het Westen het heeft gehad in de Hongerwinter...