Fragment

Lief Dagboek: 25 mei 1945

foto: Poolman, J.M. 244-167 NIODfoto: Poolman, J.M. 244-167 NIOD
  1. Fragmentenchevron right
  2. Lief Dagboek: 25 mei 1945

Talloze Nederlanders hielden in de jaren '40-'45 een dagboek bij. Losse velletjes, schoolschriftjes, ingebonden boekjes, vaak in moeilijk leesbaar handschrift, soms zijn het keurig uitgetikte vellen. Zo'n 2.100 dagboeken bevinden zich in het archief van het NIOD. Het instituut laat de dagboeken overtypen zodat ze voortaan makkelijker leesbaar zijn en de persoonlijke verhalen toegankelijker.

De rubriek 'Lief dagboek' geeft aan de hand van die dagboeken een inkijkje in het dagelijks leven in Nederland tijdens de meidagen van 1945. Hoe beleefden de dagboekschrijvers, van de Hilversumse kantoorbediende tot de Waffen SS'er die terugkeert van het Oostfront die eerste dagen na de bezetting?

De bevrijding betekent zeker niet alleen feest. Voor veel Nederlanders is het ook een onzekere tijd: dierbaren nog die naar de kampen werden getransporteerd of als dwangarbeider naar Duitsland werden gestuurd: leven zij nog?

Precies 75 jaar geleden hoopt de Amstelveense lerares Johanna Poolman in haar dagboek op een levensteken van haar man. Die is in de oorlog actief in het verzet, wordt gepakt en naar Duitsland getransporteerd. In haar dagboek schrijft ze over de onzekerheid als ze na de bevrijding maar niets van hem hoort.

Het gehele dagboek van Johanna Poolman is online te lezen.

Bron: NIOD collectie 244 Dagboeken en Egodocumenten, inv.no. 167 Poolman, J.M.