De zaak Khashoggi en het afluisteren van diplomatiek verkeer
- Fragmenten
- De zaak Khashoggi en het afluisteren van diplomatiek verkeer
Zo'n twee weken geleden verdween de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi toen hij een bezoek bracht aan het Saoedische consulaat in Istanbul. al snel rees het vermoeden dat daar zou zijn vermoord. De Turken zouden opnames hebben doorgespeeld naar de Amerikanen waarop te horen zou zijn hoe Khashoggi zou zijn gemarteld en vermoord. Een Turkse krant meldde dat de journalist die opname gemaakt zou hebben met zijn smart watch. Volgens andere bronnen heeft de Turkse inlichtingendienst het consulaat afgeluisterd.
Dat laatste is een plausibeler scenario, aldus Willemijn Aerdts. Zij is docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in het werk van de inlichtingendiensten. Ze vertelt in De Nieuws BV over spionage van het diplomatieke verkeer. Hoe gastlanden bijvoorbeeld ambassades in hun land in de gaten houden. Hoe dat gebeurt en waarom inlichtingendiensten daar liever niet mee te koop lopen.
Ben Bot, oud-diplomaat en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, vertelt dat hij ervan overtuigd is dat hij ook werd bespioneerd. Bijvoorbeeld ten tijde van de Koude Oorlog toen hij gestationeerd was in Oost-Berlijn. Daar werd met regelmaat met speciale apparatuur gezocht naar verborgen microfoontjes en ook wel eens wat gevonden. "Als we echt iets vertrouwelijks wilden bespreken, dan gingen we naar buiten, zochten we een straat zonder bomen." Volgens Bot was het voor de tegenpartij dan lastig om hem af te luisteren. Toen hij terugkeerde in Den Haag, liepen Bot en zijn vrouw nog een hele poos gewoontegetrouw naar buiten als zij belangrijke dingen te bespreken hadden.
Video niet beschikbaar