"Kernenergie niet op tafel voor klimaatakkoord"
- Fragmenten
- "Kernenergie niet op tafel voor klimaatakkoord"
Kernenergie is geen optie voor het klimaatakkoord, dat zegt Diederik Samsom in gesprek met De Nieuws BV. “Er is niemand aan tafel die daarover wil praten. Als er wel iemand is die erover wil praten is dat niemand die een kerncentrale meeneemt.”
“Je kunt wel iemand aan tafel zetten die af-en-toe zegt: Kernenergie, maar daar los je niet de problemen van nu mee op” zegt Samsom. Als een van de voorzitters van de Klimaattafels heeft hij een belangrijke rol in het sluiten van een klimaatakkoord. Volgens Samsom is kernenergie niet per se verkeerd, maar het is ook geen praktische oplossing voor de problemen van nu.
De discussie rond het al dan niet bouwen van kerncentrales leefde deze week opnieuw op. Dit keer was het VVD-Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff die het plan uit de ijskast trok. Vervolgens eiste VVD-Kamerlid Dylan Yesilgoz bij NPO Radio 1-programma 1-op-1 dat de klimaattafels met het idee aan de slag zouden gaan. Die oproep lijkt nu aan dovemansoren gericht.
Discussie zonder einde
De discussie rond kernenergie is al decennialang gaande in Nederland. De eerste plannen voor een Nederlandse kerncentrale stammen al uit de jaren ’50. Vervolgens werden twee centrales gebouwd. Sindsdien laait het debat eens in de zoveel jaar weer op.
Sinds de jaren tachtig zijn er verschillende golven van protest en optimisme geweest. Zo lagen er vlak voor de ramp van Tsjernobyl plannen voor Borssele II en III, daar ging na de ramp in Oekraïne een flinke streep doorheen. In de jaren ’90 en ’00 werden opnieuw plannen gesmeed voor het bouwen van nucleaire reactoren. Die gingen pas van tafel na de Fukushima ramp in 2011.
Haalbaarheid
Het grote probleem met de oproep van Klaas Dijkhoff is nu niet maatschappelijke tegenstand of een minderheid in de Kamer. Zo is een meerderheid van het parlement op dit moment voor serieus onderzoek naar nieuwe centrales. De plannen van de VVD lopen spaak op kosten en haalbaarheid.
Ook Diederik Samsom is minder negatief dan voorheen vertelt hij De Nieuws BV. De voormalig GreenPeace-activist ziet mogelijkheden in een thoruim-reactor. “Ik denk dat fusie en thorium er ooit komen, maar te laat om de problemen van nu op te lossen.” Daarnaast wijst de kernfysicus op het probleem dat Nederland die reactoren niet zelf kan ontwikkelen. Volgens Samsom is dat een project waaraan heel Europa samen moet werken.
Op dit moment lijkt de bouw van een nieuwe centrale economisch daarmee onverantwoord. Energiebedrijven voelen niets voor de forse investeringen die met de bouw gepaard gaan. “Aan de tafel van bijvoorbeeld elektriciteit zitten vooral bedrijven die van plan zijn windmolens te bouwen en zonnepanelen neer te leggen. Er is niemand die met een kerncentrale als investeringsplan komt.”