Lief dagboek: 21 mei 1945
- Fragmenten
- Lief dagboek: 21 mei 1945
Talloze Nederlanders hielden in de jaren '40-'45 een dagboek bij. Losse velletjes, schoolschriftjes, ingebonden boekjes, vaak in moeilijk leesbaar handschrift, soms zijn het keurig uitgetikte vellen. Zo'n 2.100 dagboeken bevinden zich in het archief van het NIOD. Het instituut laat de dagboeken overtypen zodat ze voortaan makkelijker leesbaar zijn en de persoonlijke verhalen toegankelijker.
De rubriek 'Lief dagboek' geeft aan de hand van die dagboeken een inkijkje in het dagelijks leven in Nederland tijdens de meidagen van 1945. Hoe beleefden de dagboekschrijvers, van de Hilversumse kantoorbediende tot de Waffen SS'er die terugkeert van het Oostfront die eerste dagen na de bezetting?
Precies 75 jaar geleden kan de joodse Abraham Polak, 24 jaar, eindelijk zijn echte naam weer gebruiken. Tijdens de oorlog vlucht hij met een vervalst persoonsbewijs vanuit Haarlem naar een onderduikadres in Beets. Onder de naam ‘Christiaan Brouwer’ weet hij de oorlog te overleven. Zijn 1 jaar jongere broer Max wordt naar Westerbork getransporteerd en komt niet meer terug. In zijn dagboek schrijft Abraham hoe hij na de bevrijding voor het eerst zijn ouders weer ziet.
Het gehele dagboek van Abraham Polak is online te lezen.
Bron: NIOD collectie 244 Dagboeken en Egodocumenten, inv.no. 1469 Polak, A.