Fragment

De Week van Kee met Paul van Meenen (D66): 'De onderwijsbegroting is onrechtmatig'

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Week van Kee met Paul van Meenen (D66): 'De onderwijsbegroting is onrechtmatig'

Video niet beschikbaar

8 april wordt er over de onderwijsbegroting gestemd. Maar waar die stemming een uitgemaakte zaak leek, bestaan er inmiddels twijfels over de rechtmatigheid van de begroting. En daarmee staat de steun van de christelijke oppositiepartijen aan het kabinet op het spel. Eerste Kamerlid namens D66 Paul van Meenen was in De Week van Kee te gast om te vertellen over de huidige situatie rondom het onderwijsbegroting. 

Het probleem rondom de onderwijsbegroting ligt volgens Van Meenen bij het Bestuursakkoord, waarmee het vorige kabinet in 2022 op de langere termijn honderden miljoenen toezegde aan universiteiten. Volgens van Meenen kan huidig onderwijsminister Eppo Bruins die investeringen niet zomaar terugdraaien. “Dat akkoord is bindend, en daar zal het kabinet zich aan moeten houden.” 

Dat minister Bruins zich niet druk lijkt te maken over de begroting, geeft de Eerste Kamer volgens Van Meenen een extra verantwoordelijkheid. “Zijn eigen ambtenaren zeggen: de kans is groot dat dit bij de rechter gaat sneuvelen. Dat kan de Eerste Kamer niet laten gebeuren. De minister heeft niet het recht om besloten bestuursakkoorden eenzijdig te verbreken.” 

Van Meenen zal de christelijke partijen moeten overtuigen tegen de onderwijsbegroting te stemmen. Hoewel de partijen de onderwijsbegroting lijken te willen steunen, gelooft hij nog in een ommekeer. “Juist op dit punt zullen CDA, SGP, JA21 en ChristenUnie aanspreekbaar moeten zijn.” 

Mochten de partijen toch met de onderwijsbegroting instemmen, dan komt de begroting volgens van Meenen voor de rechter. Hij hoopt dat het niet zo ver komt. “De correcte weg is dat dit gewoon in de politiek zelf opgelost wordt.” 

Luister de hele Week van Kee nu terug!