Hedderik van Rijn over het waarnemen van tijd
- Fragmenten
- Hedderik van Rijn over het waarnemen van tijd
Sommige dagen vliegen voorbij en andere duren een eeuwigheid. Waarom ervaren we tijd zo verschillend?
In De Nacht van KRO-NCRV is hoogleraar cognitie en neurowetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen, Hedderik van Rijn te gast.
Van Rijn doet onderzoek naar de relatie tussen gedrag en tijd en probeert zo te begrijpen hoe cognitieve verwerking wordt beïnvloed door tijd. Hij kijkt naar tijd die bepaalt hoe we acties uitvoeren. Hoe lang wacht je met een tweede keer aanbellen als de deur niet open gaat? Hoe lang denken we na in een ijszaak over welke smaak we willen?
Cognitieve vaardigheden of vermogens hebben alles te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Bij het verwerken van informatie spelen allerlei factoren een rol, zoals tijd.
“In stilte zit heel veel kracht, tijdens een stilte is er een bewust moment van realisatie."
Video niet beschikbaar
Lichaamstemperatuur
Van Rijn vertelt over het verband tussen interne lichaamstemperatuur en het waarnemen van tijd. Hoe warmer ons lichaam, hoe sneller de tijd gaat. De interne klok werkt waarschijnlijk op biologische processen in je brein. Die processen lopen sneller als het warmer is, dus loopt de interne klok ook sneller.’ Daardoor kan het lijken alsof de klok op de muur juist langzamer loopt dan hij in werkelijkheid doet.
Video niet beschikbaar
Leren met tijd
“Kennis toetsen zijn niet meer van deze tijd. We moeten meer focussen op inzicht toetsen.
Hoe lang iemand de tijd neemt voor het beantwoorden van een vraag zegt heel veel over hoe goed ze de kennis beheersen. Zo vertelde van Rijn over een nieuw leersysteem: SlimStampen. Dit is een adaptief overhoor programma dat het leren aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. De methode is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in de cognitieve psychologie.