Pastoor Bart Paepen ging viral: "Uw wereld is Lit!"
- Fragmenten
- Pastoor Bart Paepen ging viral: "Uw wereld is Lit!"
"U bent bae. Uw wereld is Lit!" Het waren de woorden van Bart Paepen, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. De video kwam onder de aandacht bij het grote publiek en werd een viral video. Maar waarom veranderde hij Onze Vader naar Onze Bro? Dat en meer besprak hij aan tafel met Benji Heerschop, in De Nacht Van KRO-NCRV.
Een groep studenten benaderden de Antwerpse kathedraal, met de vraag of ze Onze Vader mochten vertalen naar 'jongerentaal'. In eerste instantie zagen ze dat niet zitten. "Onze Vader is Onze vader. We gaan dat niet veranderen", vertelt Paepen over de toenmalige gedachtegang. Hij vult aan: "Ik heb toen wel voorgesteld de tekst te lezen, om het er vervolgens over te hebben. Als we allemaal Nederlands spreken, wil dat niet zeggen dat we elkaar allemaal verstaan." De studenten plaatsten het online, waarna het viraal ging.
Als woorden verdwijnen, verdwijnt de realiteit
De boodschap overbrengen
De straattaalwoorden uit de tekst waren nieuw voor Paepen. "Er stonden acht woorden in die ik niet verstond. Ik had ze nog nooit gehoord." De kerkgangers, waaronder gezinnen, jongeren en kinderen, waren overwegend enthousiast. Achteraf riep hij op de studenten persoonlijk aan te spreken, om een gesprek te voeren over de woordkeuzes. "De meeste van de studenten stonden ver van de kerk en religie. In de gesprekken hebben ze wél ervaren dat de tekst iets betekent voor mensen." Ook vertelt hij dat mensen anderzijds gegrepen werden door de nieuwe woorden. "Tegelijkertijd dachten sommigen: Maar waarom is er in Godsnaam voor deze tekst gekozen?" De pastoor pleit er voor om de moderne taalkeuze te combineren met oorspronkelijke bewoordingen. "Het zou zonde zijn als woorden verdwijnen. Als woorden verdwijnen, verdwijnt de realiteit. Daarom is het belangrijk te zoeken naar hoe woorden tegenwoordig worden genoemd, én woorden uit de geschiedenis als een geschenk te zien."
De kathedraal
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is centraal gelegen in de stad. De kerktoren is het hoogste gebouw van Antwerpen. "Er is een gemeentelijke wet, waarin staat dat geen enkel gebouw hoger mag zijn dan de toren van de kathedraal. Dat zegt alles over hoe onze stad als geheel kijkt naar de kathedraal." Die rol wordt al sinds de middeleeuwen vervuld. "Het is een plek waar de deuren openstaan, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen stilvallen. Voor wie gelovig is, komt daar het gelovige bij." Ook is het, zo zegt de pastoor, een plek waar ruimte is om maatschappelijke thema's te bespreken.
Kijk de uitzending terug
Het volledige gesprek van Benji Heerschop en Bart Paepen is hier terug te kijken.
Video niet beschikbaar
Naar aanleiding van het gesprek komen er veel vragen binnen van luisteraars. Luisteraar Ango wil graag weten waarom het zoveel makkelijker is om te zondigen in plaats van goed te doen. Daarnaast gaat Pastoor Bart Paepen in gesprek met luisteraar Pieter over de doop.
Video niet beschikbaar
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.