Fragment

Lekkerder én goedkoper (alcoholvrij) bier? De wetenschap is er hard mee bezig

foto: NTR Wetenschapfoto: NTR Wetenschap
  1. Fragmentenchevron right
  2. Lekkerder én goedkoper (alcoholvrij) bier? De wetenschap is er hard mee bezig

Bier speelt al duizenden jaren een centrale rol in menselijke cultuur, en nog steeds blijven er nieuwe soorten bier bijkomen. Hoe kan een drankje met 4 simpele ingrediënten (graan, hop, gist en water) zoveel diversiteit aan smaak en beleving hebben? Het antwoord zit 'm in het microscopische organisme gist.

Dat weten ze maar al te goed in het Leuven Institute for Beer Research in België. In dit 'bier-laboratorium' zijn onderzoekers druk bezig met het veredelen van gist, om zo het populaire drankje nóg beter te maken. In deze Nacht van NTR Wetenschap gaan we op bezoek in het bierlab en in gesprek met onderzoeksleider Kevin Verstrepen.

Kevin geeft een spoedcursus gist-biologie en bier brouwen, en vertelt over onderzoek naar betere alcoholvrije bieren, een AI-analyse van biersmaak en zelfs het ontwikkelen van een 'bier-printer', die zomaar de toekomst van de brouwerij en kroeg zou kunnen zijn.