Psychisch gestoorde producties voor psychische problemen
- Fragmenten
- Psychisch gestoorde producties voor psychische problemen
Nicky en Danielle maken samen theater over psychische kwetsbaarheid onder de naam Psychisch Gestoord Producties. Ze zijn ervaringsdeskundigen en inmiddels ook professionals binnen de GGZ.
De voorstellingen zijn gebaseerd op hun eigen ervaringen, maar dan uitvergroot. Hoewel ze rollen spelen, doen ze dat wel vanuit de thema’s die ze zelf herkennen. Zo kunnen ze ook dicht bij hun emoties blijven. Dat betekent dat ze soms ook een voorstelling spelen wanneer ze met bepaalde emoties rondlopen, of tijdens een voorstelling worden geraakt.
“Onze voorstellingen bieden ruimte om kwetsbaarheid te laten zien. Je legt je grootste kwetsbaarheden bloot en iedereen kan daar wat van vinden.”
Maar misschien wel belangrijker dan de kwetsbaarheid, is de kracht die Daniëlle en Nicky halen uit hun werk: op het podium alleen al staan, laat zien hoe ver ze zijn gekomen. “Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar ik ben niet meer waar ik was.” In de voorstelling ligt de focus ook op hoe je de hoop terugvindt.
Daarnaast staat ook het systeem en de GGZ zelf centraal: over de druk op de zorg, de lange wachttijden - die ze herkennen als gefrustreerde cliënt, maar ook als professional. Ze hopen door de verschillende perspectieven te laten zien, voor meer begrip te zorgen. Hun doel is professionele nabijheid.
Ze hebben nagesprekken met het publiek over psychische kwetsbaarheid. Op die momenten komen ook regelmatig heftige verhalen voorbij. Gelukkig hebben ze elkaar om over die momenten te praten. Hoewel verhalen van mensen die door vergelijkbare situaties gaan soms een machteloos gevoel geven, geeft het ook een gevoel van verbinding.
Daniëlle en Nicky bespreken en dragen deel uit hun voorstelling ‘Groeten uit de GGZ’ waarin je alle stappen van de GGZ-instelling volgt, van de entree tot de exit en alles daartussenin. Ze vertellen ook over de verschillende kanten van een diagnose krijgen: het is zowel bevrijdend, zorgt voor erkenning maar kan ook stigmatiserend werken.
“Stigma is als een tweede ziekte.”
Luister het hele interview hier terug:
Video niet beschikbaar