Chris Klomp: 'De meeste mensen deugen voorwaardelijk.'
- Fragmenten
- Chris Klomp: 'De meeste mensen deugen voorwaardelijk.'
Video niet beschikbaar
‘De Nacht van KRO-NCRV’ is omgedoopt tot ‘De toekomst van de dialoog’ tijdens deze thema-uitzending. Drie gasten vertellen over hun kijk op de dialoog.
Volgens journalist Chris Klomp is de wereld een verzameling verhalen. ‘Hij kijkt, luistert en schrijft.’ Het debat vindt hij essentieel, ‘zonder staan we alleen nog maar scheldend tegenover elkaar’.
Klomp schrijft veel over radicaal rechts en complotdenkers. Hij ergert zich aan mensen die naar zijn inziens niet geïnformeerd zijn en 'blèren uit de onderbuik’. Hij steekt die ergernissen niet onder stoelen of banken en gaat regelmatig met een gestrekt been het debat in. Het leverde hem al de nodige online haat en bedreigingen op. Zo kreeg hij ooit een steen door zijn raam.
Toch denkt Klomp er niet aan om zijn mond te houden. “Als iemand in de kroeg iets zegt wat niet door de beugel kan, zeg ik daar ook wat van.” Zo vindt hij Raisa Blommestijn een opzwepende racist, Jan Roos een lul van een vent en complotdenker Alex Jones een volstrekte mongool.
Waar het internet bedoeld was als bibliotheek waar je alles kon opzoeken, vindt Klomp het nu een bibliotheek die iedereen een podium biedt en waarvan je niet weet wat waar is. Modereren van haat zou de verantwoordelijkheid moeten zijn van ons allemaal “wat volgens de wet niet mag, zou online ook niet moeten mogen.”
De bedreigingen hebben geen impact op wat hij schrijft, “ik word er alleen maar giftiger van”. Toch deelt hij zijn locatie niet, publiceert hij geen foto's van zijn drie kinderen en draagt hij al een paar jaar een noodknop, waarmee er binnen no time beveiligers bij hem zijn. “Maar er zijn collega’s die nog veel heftiger bedreigd worden”.
Het probleem is niet social media maar de aard van de mens volgens Klomp. “X is soms een mesthoop maar het is dezelfde mesthoop die in de samenleving zit. Een groot deel is daadwerkelijk hoe mensen denken. Social media weerspiegelen niet de hele samenleving maar is wel degelijk een thermometer. De meeste mensen deugen voorwaardelijk.”