Fragment

Zou je om de tafel willen zitten met de dader?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zou je om de tafel willen zitten met de dader?

Bijzonder hoogleraar herstelrecht Jacques Claessen pleit voor een stelsel waarin we werken aan herstel in plaats van vergelding, want “waarom straffen we?”

De week van het herstelrecht is begonnen. In herstelrecht staat het herstellen van schade centraal. Naast materiële schade kan er ook schade aan het vertrouwen zijn, tussen personen of hele gemeenschappen. Bij het herstelrecht gaan alle partijen om de tafel met mediation. Wel moeten beide partijen dit willen doen, het is compleet vrijwillig.  

Het klinkt voor sommigen misschien als iets zweverigs, maar het is absoluut geen therapiesessie. Het slachtoffer krijgt de kans om diens emoties te uiten. De dader moet die emoties onder ogen zien en dat leidt bij de dader vaak tot empathie, maar ook tot schuld en schaamte. Eerste onderzoeksresultaten wijzen dan ook uit dat recidivisme onder mensen die een mediationtraject ondergingen, veel lager uitvalt dan onder degenen die geen traject begingen.

Een van de voordelen van herstelrecht is dat het depolariserend kan werken, omdat het mensen een gezicht geeft en mensen in dialoog brengt. In herstelrecht staat de communicatie namelijk centraal en kan daarmee de onderlinge verbondenheid vergroten. Jacques pleit overigens niet voor de afschaffing van strafrecht, maar wel voor een kleinere rol van het strafrecht. 

Ook heeft hij een week lang een enkelband gedragen om te kijken wat voor invloed dat had op hoe men op je reageert. Benieuwd naar deze ervaringen en de wereld van het herstelrecht? Luister het hele interview hier:

Video niet beschikbaar