Fragment

Bommen Berend en de vergeten schans onder de A28

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bommen Berend en de vergeten schans onder de A28

Elke dag rijden duizenden mensen over de A28 bij Rouveen, zich onbewust van het feit dat onder hun wielen een stuk Nederlandse geschiedenis verborgen ligt. Dit gebied, dat nu bekendstaat als de Bisschopsschans, speelde in de 17e eeuw een cruciale rol tijdens het rampjaar 1672. Toen Bernard von Galen, beter bekend als Bommen Berend, vanuit Münster het oosten van Nederland binnenviel, stuitte hij op dit verdedigingswerk.

In samenwerking met hobby historicus Jouk Huisman en gepensioneerd conservator van het Groninger Museum Egge Knol wordt het verhaal verteld van Bernard von Galen, een bisschop die met zijn leger verwoestende aanvallen uitvoerde op Nederlandse steden. Zijn invasie markeerde een turbulente periode waarin de Republiek zich moest verdedigen tegen meerdere vijanden.

Hoewel de Bisschopsschans destijds niet voltooid werd, blijft het een belangrijk overblijfsel van de 17e eeuw, met sporen die nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. In 2007 werden de contouren van de schans hersteld en geaccentueerd, wat het opnieuw een tastbare herinnering maakt aan deze periode in de Nederlandse geschiedenis.

In 'De Nacht van KRO-NCRV zoomt redacteur Joost Harink in op de rol van de schans in de strijd tegen Bommen Berend. Wat dreef deze beruchte bisschop om de noordelijke provincies aan te vallen en hoe deed hij dat?

Video niet beschikbaar