Fragment

Sekstheater in de klas

foto: sophiefoto: sophie
  1. Fragmentenchevron right
  2. Sekstheater in de klas

Jongeren geven hun seksuele voorlichting een 5,6, terwijl het hun hele (seks)leven kan definieren. Op de nacht van 14 oktober schuiven theatermakers Mees Walter en Anoek Oostermeijer aan. Zij hebben een inclusieve seksuele voorlichting voor middelbare schoolleerlingen in de vorm van een voorstelling in een vrachtwagentheater: “Our Life in Colour”.

Een inclusieve seksuele voorlichting gaat meer over wat kan zijn, in plaats van wat het “moet” zijn. De theatermakers erkennen dat seks voor iedereen anders is, en dat de voorstelling eerder een zoektocht naar seksualiteit is. Centraal in de voorstelling staan daarom ook de persoonlijke verhalen van Mees en Anoek. Ze willen met de voorstelling vooral het gesprek over seks(ualiteit) normaliseren. In de uitzending dragen ze ook een deel van hun voorstelling voor. 

Quote

“Voor ons is het makkelijker om onszelf te zijn op het toneel, dan om het niet te zijn.”

De meeste toneelspelers spelen een rol, maar deze twee makers staan er juist als zichzelf. “Voor ons is het makkelijker om onszelf te zijn op het toneel, dan om het niet te zijn.” Ze zien dat ook als hun kracht. “We moeten ook vertellen dat het ongemak erbij hoort. Dat het leuk en spannend kan zijn, maar natuurlijk ook vervelend.”

Quote

“Ik denk dat mensen eigenlijk best wel nieuwsgierig zijn naar seks. Op het moment dat je ervoor open staat om je eigen verhalen te delen, dan staan anderen er ook voor open om dat te doen.”

Hoewel de voorstelling geschikt is voor leerlingen vanaf de tweede klas, zijn ook volwassenen welkom. Ze erkennen ook dat iedereen in een andere fase zit en dat het voor de een bijvoorbeeld nog te vroeg is. Die diversiteit zit niet alleen in fase, ook met verschillende seksuele geaardheden wordt rekening gehouden. Dat zeker met de kennis dat 2,7 miljoen Nederlanders zich niet als heteroseksueel identificeren, en een groot deel van de reguliere seksuele voorlichting op voortplanting en heteroseks is gefocust. 

Naast hun voorstelling, begonnen ze ook een initiatief waarbij ze een jaar lang op een school zaten en er voor leerlingen waren. Ze merkten namelijk door de voorstelling dat jongeren behoefte hadden om vragen te stellen en te praten. 

Het gehele gesprek met Mees en Anoek kun je hieronder beluisteren.

Video niet beschikbaar