Fragment

Arm maar toch een leven vol rijkdom

foto: benjifoto: benji
  1. Fragmentenchevron right
  2. Arm maar toch een leven vol rijkdom

“Je wordt heel rijk aan creativiteit. Je gaat out of the box denken.” Onze gast van 7 oktober is Stella de Swart. Ze schreef het boek ‘Armoede krijg je gratis’ en is expert en adviseur op het gebied van armoede en geldnood. Ze deelt in het gesprek haar eigen ervaringen met armoede. 

Ze had een goede baan maar belandde door een samenloop van omstandigheden toch in armoede. Het duurde uiteindelijk dertien weken voordat ze in de bijstand zat. Tot die tijd moest ze rondkomen zonder geld en haar gezin toch onderhouden. In die tijd ging ze naar de voedselbank. ‘Die Geur’ van Patrick Nederkoorn vertolkte die ervaring zeer treffend. 

Quote

Er wordt te vaak gepraat over de mensen, in plaats van met de mensen.

Stella zegt ook dat niet iedereen die arm is, schulden heeft. “Het leven is gewoon ontzettend duur: mensen kunnen een goede baan hebben, en toch ieder dubbeltje om moeten draaien.” En ook rijke mensen kunnen enorme schulden hebben. 

Quote

Armoede kan iedereen overkomen. Koppel jezelf niet aan geld, maar aan je hart.

Ondanks alle eenzaamheid en stress die armoede veroorzaakt, word je volgens Stella op heel andere manieren rijk. Zo vertelt ze dat ze haar dure rode lippenstift verving door schmink, voor een fractie van de prijs. “Die heeft me er tien jaar doorheen gesleept.” Haar tip is om altijd eerlijk te zijn tegenover je vrienden, en tegelijkertijd dingen niet invullen voor een ander. Over haar dierbare vrienden zegt ze dit: “Je voelt je echt rijk, als je je niet minder voelt dan de ander.”

Luister het gehele interview hier:

Video niet beschikbaar