Fragment

Gezondheid: Een confronterende borrel met Bart Takkenberg

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Fragmentenchevron right
  2. Gezondheid: Een confronterende borrel met Bart Takkenberg

Deze hele week hoor je in De Nacht van uur gasten die komen praten over gezondheidsthema’s. Deze nacht is maag-, darm- en leverarts Bart Takkenberg te gast in onze studio om te praten over de schadelijke effecten van alcohol. Deze effecten zijn nog lang niet bij iedereen duidelijk. Ook hebben we het over enkele hardnekkige fabels, zoals dat ene 'gezonde' glas rode wijn per dag.

Hoewel er al veel onderzoek gedaan is naar de gevolgen van alcohol is er ook nog veel onduidelijk. Wel is al duidelijk dat zelfs één glas per dag al tot schadelijke gevolgen kan leiden. Ook weten we tegenwoordig dat er een duidelijke associatie is tussen alcohol en dikke darmkanker en bij vrouwen ook borstkanker. Ook blijkt dat alcohol op elk orgaan invloed heeft.

De gevolgen van alcohol laten ook veel patiënten van Bart schrikken. Zij zijn zich niet bewust van de gevaren van alcohol. Ook hebben ze het gevoel dat ze helemaal niet zoveel drinken en verder gezond leven. Zodra Bart hen dan bewust maakt van de gevaren van alcohol, raakt de helft van de patiënten geen alcohol meer aan. 

Quote

“Het is belachelijk dat we het drinken van alcohol romantiseren, zoals bij James Bond"

Het alcoholgebruik is in Nederland genormaliseerd in de jaren 70, alles kon en ieder kon zijn eigen toekomst regelen. Hoewel in Nederland alcohol toen werd genormaliseerd, was dit in het buitenland juist precies andersom. De afgelopen jaren zijn er weinig maatregelen geweest om de normalisering tegen te gaan. Alcohol is niet alleen massaal in de supermarkt te vinden, maar ook op sportterreinen, kantoren en zelfs bij de kapper kan je tegenwoordig een glas wijn bestellen.

De overheid is er om de bevolking te beschermen. Zij moet zorgen dat alcohol niet zoveel schade oplevert als dat het nu doet. Het is tijd dat ze gaan ingrijpen met bijvoorbeeld een minimale prijs voor alcohol, zorgen dat jongeren echt later starten en vooral ervoor zorgen dat mensen zich bewuster zijn van de gevaren.

Quote

"We worden continu gefopt en bedonderd door de alcoholindustrie"

Toch wil Bart niemand verbieden om alcohol te drinken. Zelf drinkt hij ook wel alcohol. Volgens hem is het belangrijk dat mensen zich realiseren wat voor gevolgen het drinken van alcohol kan hebben. Bart wil dat alcohol drinken een bewuste keuze gaat worden. Iets waar je echt over nadenkt en niet iets wat je doet, omdat het zo normaal is.

Video niet beschikbaar