Fragment

Gezondheid: Zorgen voor je longen met Frank Borm

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Fragmentenchevron right
  2. Gezondheid: Zorgen voor je longen met Frank Borm

Te gast is longarts Frank Borm om te spreken over de gevolgen van roken en vapen. 

Roken is verslavend. Dat weten we al langer, maar hoe zit het ook alweer precies? De nicotine die je rookt, stijgt naar de hersenen en op die manier komt dopamine, een geluksstofje, vrij. Dat stofje krijg je bijvoorbeeld ook als je een prestatie levert of als je verliefd bent. Maar hoe meer je rookt, hoe minder snel je die dopamine krijgt. Daardoor voel je je bijvoorbeeld sneller gestrest en snak je weer naar nicotine. 

De meeste patiënten die bij de longarts komen zijn tussen de 60 en 80 jaar oud. Bijna allemaal waren ze in hun tienerjaren al begonnen met roken. Dat is in een tijd dat het brein nog in volle ontwikkeling is en dan kom je er volgens de arts bijna niet meer vanaf. 

Quote

"Als je verslaafd bent, ben je een klant voor het leven."

Sommige mensen vinden overheidsmaatregelen tegen roken betutteling. Maar het is bewezen dat hoe duurder sigaretten zijn en hoe minder verkooppunten er zijn, hoe meer mensen stoppen en minder mensen ermee beginnen. En stoppen loont: na twee jaar stoppen, is de kans op hart- en vaatziekten afgenomen, en na vijf jaar ook de kans op longkanker. 

Frank maakt zich ook ernstige zorgen over vapen, iets wat vooral erg populair is onder jongeren. Zelfs bij de achtste groepers is het in trek. De vapes zijn ook aantrekkelijk voor jongeren gemaakt: leuke kleurtjes, lekkere smaakjes en zelfs discolampjes. Daarnaast is het ook populair gemaakt dankzij influencers. 

Quote

"Dertig procent van alle kanker komt door roken."

Een lange tijd had vapen het imago dat het gezonder is dan ‘gewone’ sigaretten, maar in sommige vapes blijkt bijvoorbeeld lood te zitten en komen door de warmte metalen en plastic vrij. Bovendien worden er meer en langer dampen geïnhaleerd. Dus onschuldig is het zeker niet en de langdurige gevolgen zijn nog onvoldoende bekend. 


Toch is het niet alleen maar slecht nieuws. Vaak lukt het niet om in één keer te stoppen, gemiddeld moet je vier keer stoppen voordat het lukt. Frank Borm heeft samen met collega’s een gratis lespakket ontwikkeld om jongeren te behoeden voor vapen (www.vapenjouwkeuze.nl). En als ouder van een rokend of vapend kind, is het belangrijk om niet te straffen. Het is belangrijk om de nadruk te leggen op het zoeken naar een oplossing.

Luister het gehele interview hier: