Fragment

Gezondheid: Goede voeding & mentale gezondheid met Inge van der Wurff

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Fragmentenchevron right
  2. Gezondheid: Goede voeding & mentale gezondheid met Inge van der Wurff

In De Nacht van KRO-NCRV gaan we deze nacht in gesprek over wat gezonde voeding is en wat die gezonde voedingskeuzes beïnvloedt. Want wat drijft ons als consument om bepaalde voedingskeuzes te maken? En hoe hebben onze gezonde voedingskeuzes op hun beurt effect op ons lijf?

In deze uitzending bespreekt Benji Heerschop met voedingswetenschapper Inge van der Wurff de invloed van de gezondheid en eigenschappen van voedsel op je stemming. Want waarom voel je je bijvoorbeeld niet tip-top na een bezoek aan een fastfoodketen? En hoeveel weten wij eigenlijk over voeding?

Quote

“Het onderzoeksveld van voeding en gezondheid is nog vrij jong; die bestaat pas ongeveer 20 jaar.”

Veel mensen gebruiken ongezond eten als zelfmedicatie om hun stemming te verbeteren. Ze voelen zich dan even beter als ze bijvoorbeeld chocolade eten, maar dat is slechts van korte duur. Andersom kan gezonde voeding wél als behandeling worden ingezet bij bijvoorbeeld mensen met een depressie. Zo nemen depressieve klachten vaker af bij mensen die gezonder gaan eten, dan bij mensen die niet gezonder gaan eten. Belangrijk is wel, dat dit niet voor iedereen zo is. Voeding kan een bijdrage leveren, maar niet voor elk persoon. Heb je mentale klachten? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Verder gaan Benji en Inge in gesprek over welke stappen we kunnen implementeren om zelf gezonder te gaan eten. “Het is ook moeilijk.” geeft Inge toe. Want zélfs Inge grijpt nog eens mis in de supermarkt en koopt weleens iets wat op het eerste gezicht gezond lijkt, maar toch bestanddelen bevatten die niet optimaal blijken te zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met vleesvervangers? En wat werkt dan wel?

Quote

“De traditionele Mediterrane, Noorse, en Japanse diëten zijn gunstig voor een heleboel gezondheidsaspecten.”

Volgens Inge hoef je niet in de krochten van het internet te zoeken naar oplossingen voor een beter voedingspatroon. Voor de meeste Nederlanders kan de Schijf van Vijf al zorgen voor een enorme gezondheidswinst. En heb je hulp nodig? Ga dan eens langs bij je huisarts óf begin nog gemakkelijker door te luisteren naar deze uitzending van De Nacht van KRO-NCRV.

Video niet beschikbaar