Fragment

Het échte dagelijkse leven in het Oude Egypte

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Fragmentenchevron right
  2. Het échte dagelijkse leven in het Oude Egypte

Mummies, piramides en kamelen. Het zijn de typische dingen waar je waarschijnlijk aan denkt als je aan Egypte denkt. Toch is Egypte, en vooral het oude Egypte, veel meer dan die typeringen. In deze uitzending van De Nacht van KRO-NCRV praten wij met Egyptoloog en conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden: Daniel Soliman. Volgens hem is Egypte veel meer dan farao’s en piramides. Want weet jij wat de oude Egyptenaren eigenlijk deden in het dagelijks leven? In hoeverre komt Indiana Jones overeen met de realiteit? En hoe spreek je de naam van koning Toetanchamon eigenlijk correct uit?

Toen Daniel bedacht dat hij Egyptologie wilde gaan studeren, waren zijn ouders niet direct enthousiast. Daniel besloot toch te beginnen met zijn studie in Leiden. Hier leerde hij alles over de Egyptische cultuur, taal, geschiedenis en kunst. Het enthousiasme dat hij daar ontwikkelde voor Egypte probeert hij nu over te dragen aan anderen.

Tijdens dit gesprek geeft hij ons een inkijkje van zijn werk. Zo vertelt Daniel over verschillende opgravingen waar hij aan meewerkte en neemt hij ons mee naar verhalen die je niet kende van het verleden.

 

Quote

Ik zat in een ondergrondse grafkamer…dan kruip je in die kamer, tussen de scherven, tussen de botten… te gek voor woorden eigenlijk

Wist je bijvoorbeeld dat tatoeages ook al voorkomen bij de oude Egyptenaren. Uit de goed bewaarde lichamen blijkt dat de tatoeages toentertijd wat zeiden over de seksualiteit van een persoon. Daniel verklapt ook dat de rol van katten heel anders is dan vaak wordt gedacht. Benieuwd wat die rol is? Luister het gehele gesprek met Daniel hieronder. 

Video niet beschikbaar