Fragment

Vrouwen in de wetenschap: hoeveel is er veranderd in 150 jaar tijd?

foto: Stijnfoto: Stijn
  1. Fragmentenchevron right
  2. Vrouwen in de wetenschap: hoeveel is er veranderd in 150 jaar tijd?

Van alle wetenschappen, is de bèta-wetenschap - natuurkunde, wiskunde, sterrenkunde en scheikunde - nog steeds het meest gedomineerd door mannen. De cijfers komen langzaam in balans, maar er is nog veel winst te halen. Zeker als het gaat om de stereotypes en stigma's.

Waar loop je als vrouw tegenaan als je wetenschappelijk onderzoek wil doen? En wat kunnen we leren van de vrouwelijke wetenschappers uit het verleden?

Daarover spreken we in deze Nacht van NTR Wetenschap met Margriet van der Heijden. Ze begon zelf als natuurkundige en deed vier jaar onderzoek bij de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland.

Ondertussen is ze hoogleraar wetenschapscommunicatie in de natuurkunde, aan de TU Eindhoven. Maar ze schrijft ook boeken, waaronder Ongekend: over vrouwen in de natuurwetenschap die over het hoofd werden gezien.

NTR Wetenschap-collega Edda Heinsman maakte een special podcast over vrouwen in de wetenschap: 'Alles voor de wetenschap'. Vijf vrouwelijke wetenschappers uit de vorige eeuw  staan daarin centraal. Onze nachtgast Margriet van der Heijden is terug te horen in de laatste aflevering van de podcast.

bekijk hier het gesprek met Margriet van der Heijden:

Video niet beschikbaar

En luister of bekijk het laatste half uur met vragen van luisteraars:

Video niet beschikbaar