Social media of Asociale media? In gesprek met Thijs Launspach!
- Fragmenten
- Social media of Asociale media? In gesprek met Thijs Launspach!
Psycholoog en auteur Thijs Launspach is te gast bij De Nacht van KRO-NCRV. Thijs is een expert op het gebied van stressmanagement, burn-out en mentale gezondheid. En hij is onder andere de auteur van het boek, ‘Je bent al genoeg: Mentaal gezond in een gestoorde wereld en fucking druk'.
Een boek over stress, het moderne werken en de levensvragen van millennials. Want hoe blijf je gelukkig in wereld met telefoons vol met sociale media?
Thijs legt uit dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor je geluk, maar dat is niet per se zo. Onze omgeving is namelijk heel bepalend voor onze gemoedstoestand. Naast de druk die we uit onze omgeving ervaren, leggen we ook druk op onszelf. Onze verwachtingen zijn zeer hoog, ze zorgen voor veel stress en prestatiedruk zorgen. Vooral jongeren hebben hier heel veel last van. Zij krijgen continu te horen dat ze niet goed genoeg zijn. Als ze hun telefoon open doen, zien ze fitter, slimmer, rijker en gelukkigere mensen.
Video niet beschikbaar
“Online hebben we contact met honderden mensen, maar in ons echte leven weten we de naam van onze buren niet eens.”
In Thijs zijn nieuwe boek: 'Asociale media', wordt dieper ingegaan op ons social media gebruik.
Want sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We krijgen er allemaal mee te maken: als grootgebruiker, als casual gebruiker of als buitenstaander die zich zorgen maakt om iemand die net iets te verslaafd is aan TikTok, Instagram of Twitter. Sociale platforms hebben ons leven in sommige opzichten verrijkt en leuker gemaakt, dat zeker. Maar ze hebben ook een enorme impact op onze mentale gezondheid. En meer verdeeld: de algoritmes tasten inmiddels zelfs het vertrouwen in onze maatschappij aan.
We moeten zelf goed nadenken over waarom we op social media zitten. Gebruik je telefoon alleen als je met vrienden of familie wil praten. Wees kritisch op jezelf, en vraag regelmatig aan jezelf of je niet iets minder of je telefoon kan gebruiken. En dan hebben we hopelijk over een paar jaar meer grip op ons telefoon gebruik.
Video niet beschikbaar