Fragment

Te gast is Filosoof Maarten van Doorn auteur van het boek Waarom we beter denken dan we denken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Te gast is Filosoof Maarten van Doorn auteur van het boek Waarom we beter denken dan we denken

Maarten van Doorn is bij ons te gast. Maarten onderzoekt de relatie tussen digitalisering en menselijke cognitie. Hij richt zich daarbij aan de ene kant op empirische studies over zaken als hoe 'biased' ons "feilbare denken" is, de prevalentie en invloed van nepnieuws en filter bubbels, en het effect van feiten en culturele identiteiten op meningsvorming. En aan de andere kant op filosofische en normatieve aannames die besloten liggen in psychologische studies, modellen van rationaliteit en beweringen over welke opvattingen wel en niet gerechtvaardigd zijn. 

“Het is niet erg om niet objectief te zijn omdat we allemaal ons eigen denkbeeld hebben.”

Video niet beschikbaar

Om goed te denken hoef je niet je emoties uitschakelen. Soms maakt je emotie je dommer of minder scherp. Maar emoties leiden je niet alleen af, ze zorgen ook dat je focust op de dingen die je raken of belangrijk vinden.

"De reden waarom ik dit boek schreef kwam vanuit mijn filosofiestudie. Uit mijn onderzoek is gebleken dat mensen helemaal niet slecht zijn in irrationeel denken."

Er wordt vaak gezegd dat we leven in een post truth tijdperk. Een tijd waar het niet meer om de waarheid gaat. Dit idee ontstond na Brexit en Donald Trump, omdat Trump met leugens aan de macht kwam. Probeert Maarten in ze boek uit te leggen dat wij mensen wel nog waarden leggen aan de waarheid en best bereid zijn onze mening te veranderen.

Stel een vriend belt je en hij zegt “Wow ik loop hier door het bos en ik zie een paard”. je gelooft het, want het past in mijn wereldbeeld. Je hebt geen reden om het niet te geloven. Als dezelfde vriend je belt en hij zegt “Ik loop weer door het bos en ik zie een ijsbeer”. Dan geloof je hem niet terwijl de informatie van dezelfde bron komt. Maar het past niet in je wereldbeeld dus je geloof hem niet.

Als je later op je telefoon zit en je ziet op twitter dat een ijsbeer uit de dierentuin is ontsnapt. Dan stel je met deze nieuwe informatie binnen enkele seconden je mening bij. Dat geeft hoop. Als ons wereldbeeld verandert kunnen we gemakkelijk nieuwe informatie tot ons nemen. 

Video niet beschikbaar