Helpen bij de ontwikkeling van jonge AZC bezoekers met Stichting de Vrolijkheid
- Fragmenten
- Helpen bij de ontwikkeling van jonge AZC bezoekers met Stichting de Vrolijkheid
Veiligheid, afleiding en troost vinden in kunst. Dat is waar Stichting de Vrolijkheid voor staat. Zij organiseren creatieve activiteiten voor jongeren in asielzoekerscentra. Te gast in De Nacht van KRO-NCRV is Matea Šafar, artistiek directeur van de stichting.
Wat wij proberen is om kinderen en ook hun familie iets anders te laten ervaren dan de wachttijd en en de situatie waarin ze zijn.
Van beeldende kunst tot aan muziek, Matea Safar laat haar creativiteit duidelijk zien. Geboren en gevlucht uit Sarajevo daardoor herkent zij het verhaal van de vele anderen. Zij heeft haar grote wens om tekenaar of schilder te worden gecombineerd met haar verleden en zo een talent gevonden: Het leiden van een belangrijke stichting.
Samen muziek maken verbind ontzettend volgens Matea. Het nodigt uit om met elkaar in contact te komen. Er zijn vele workshops die zij geven. Van beeldende kunst tot aan spoken word, film en fotografie.
Je verliest de controle over je leven en je wordt overgedragen aan een systeem. Vol met beperkingen.
Toen Matea 8 was kwam ze naar Nederland nadat zij de oorlog in Bosnië was ontvlucht. Haar moeder overleed toen zij 16 was en hierdoor werd zij een alleenstaande jongere vluchteling. Ze moest opnieuw de procedure in, wat het voor haar heel moeilijk heeft gemaakt.
Je band met je ouders veranderd als je gevlucht bent.
Als kind is het volgens haar heel verwarrend. Je hoort hier thuis, maar opeens niet meer. Je moet naar school terwijl dit soms ook ineens niet meer mag. Je hele leven staat op de kop, je bouwt een muur op en je gaat heel erg in de 'overlevingstand'. Terwijl het van binnen een heel ander verhaal is. Er is ontzettend veel verdriet onder jongeren die op die manier alleen zijn.
Op de vraag of zij zelf iets had gehad in die periode aan hetgeen Stichting de Vrolijkheid nu doet beantwoord zij volmondig: Ja!
Het was voor mij als kind altijd een manier om mezelf af te leiden van wat er aan de hand was door te schilderen en te tekenen, bezig te zijn met beeldende kunst. Dit heb ik zelf gemist en ik weet hoe lastig het is om een plek te vinden waarin mensen open zijn en waarin het gaat om jou als persoon. Het gaat om wat jij wil maken en het niet gaat om je status als vluchteling.
Uiteindelijk wil de stichting op elke plek zitten waar veel kinderen wonen. Ook hebben zij als nieuw doel om ook bij de noodopvang te zitten.
Luister de uitzending van KRO-NCRV met Matea Safar van Stichting de Vrolijkheid hier terug.
Video niet beschikbaar
Video niet beschikbaar